Cotswolds

Egyeseknek az öt órai tea, másoknak a piros telefonfülkék jelentik Angliát... de számomra semmi nem olyan angol, mint Cotswolds pici f...


Egyeseknek az öt órai tea, másoknak a piros telefonfülkék jelentik Angliát... de számomra semmi nem olyan angol, mint Cotswolds pici falvainak utánozhatatlan bája. Ezek a több száz éves házikók olyan érzést keltenek bennem, mintha egy másik időben, egy másik dimenzióban ragadtunk volna.


Évek óta a bakancslistámon szerepelt Cotswolds, már jóval azelőtt, hogy egyáltalán utazni kezdtem volna, vagy fogalmam lett volna arról, hogy mit jelent a bakancslista. Gyerekként sok olyan filmet és sorozatot néztem a szüleimmel, amiket nagyrészt ezekben a kis falvakban forgattak. Mindig ámulva néztem a késő középkori kúriákat, és a boszorkányos kőházikókat. Ne várjatok tőlem nagy szavakat, pont arról nem tudok eléggé kifejezően beszélni, ami iránt igazán rajongok. 

Épp ezért nem is kívánom most bő lére ereszteni a mondanivalómat, hagyom, hogy a képek beszéljenek. Pár tippet osztanék meg csak veletek, ha esetleg ti is Cotswoldsbe látogatnátok:

- Ne egy napra menjetek. Mi sajnos egy fél napot tudtunk csak ezen a bájos környéken tölteni, de éppen mondtam Viktornak, hogy ha egy hetet nem is, de egy hosszú hétvégét simán elpihengetnék itt (na jó, kit akarok becsapni: az egész nyarat el bírnám így viselni). Igazából már az is program, hogy sétálsz a városkában, elcsodálkozol az apró, cuki részleteken, eszel egy fagyit, leülsz egy fa árnyékába könyvet olvasni... Jane Austen rajongóinak egyenesen kötelező az életben legalább egyszer elutazni erre a vidékre :D Csak a hímzőrámákat és a zongorakottákat ne hagyjátok otthon, kedveseim. És természetesen gardedám nélkül sem illendő egy ifjú hölgynek utaznia.

- Nézzétek meg előre, melyik kis települést érdemes felkeresni. Sajnos a tömegturizmus is egyre inkább elért erre a környékre: Biburyben az Arlington Row például már annyira népszerű, hogy amikor odaértünk kora délután, a turistacsoportok, buszok, és az agyhalott (bocsánat!) szelfizők teljesen ellepték ezt az egyébként hangulatos, csöndes kis helyet. Ne értsétek félre, én is idegen vagyok egy helyen - de azért nem vagyok olyan pofátlan, mint azok, akik képesek voltak lábujjhegyre állva befotózni az emberek UDVARÁRA is. Értem én, hogy Arlington Row, meg hű de menő, de könyörgöm, emberek élnek azokban a házakban. Egy pillanatra elfogott a sajnálat irántuk. Itt élnek ezen a gyönyörű kis idilli helyen, mégsincs egy perc nyugtuk sem. Castle Combe picike utcái viszont nyugodtak és csöndesek voltak, mint egy mesében! Szóval ha Cotswolds "felkapottabb" részeire szeretnél ellátogatni, akkor kora reggel, vagy inkább az esti órákban érkezz, amikor már tényleg mindenki eltakarodott hazament, és csak a cuki angol nénikék andalognak az utcán fagyizgatva.

- A parkolás mindkét pici faluban (Biburyben és Castle Combe-ban is) teljesen ingyenesOlvastad már?

1 hozzászólás

Flickr Images