Hová mentek? Angliába?

Amikor az ismerőseink rákérdeztek, hogy " na, és hová mentek nyaralni? ", mi pedig azt válaszoltuk, hogy Angliába, láttam a ...


Amikor az ismerőseink rákérdeztek, hogy "na, és hová mentek nyaralni?", mi pedig azt válaszoltuk, hogy Angliába, láttam a döbbenetet az arcukon. Eleve nem szeretem a nyaralás kifejezést használni az útjaimra, mert sokaknak (és bevallom, nekem is), a nyaralás egyet jelent az évi egy darab utazással, ami inkább tengerparti pihenés, koktélozás, napozás, semmittevés, mint valami aktív világjárás. Szóval Anglia leleplezése után a beszélgetésben többnyire ez a kérdés következett: "látogatóba mentek?"


Anglia említése már összefonódott a munkával, vagy maximum London jut róla eszébe mindenkinek. Ami nem csoda, tekintve, hogy több magyar él már ott, mint Debrecenben. De Anglia ennél sokkal, sokkal több. Sőt, Londonban nem az igazi Angliát látod szerintem. Nekem volt egy elképzelésem Angliáról, gyerekkorom óta vágytam ide. Úgy nőttem fel, hogy apukámmal Kisvárosi gyilkosságokat, anyuval meg Büszkeség és balítéletet, Értelem és érzelmet, Jane Eyre-t és Emmát néztem, közben pedig folyamatosan bújtam a Harry Potter könyveket. Anglia számomra egy mesevilág volt, csodás vidékekkel, vadregényes tájakkal, picike falvakkal, kőházakkal, hangulatos ivókkal és rengeteg virággal. Ez az Anglia létezik, sőt, szerintem EZ Anglia, nem pedig London, vagy a többi nagyváros. 

Nagyon régóta szerettem volna eljutni az angol tengerpartra is, azon belül is Cornwallba. Tudom, nem egy átlag úticél, és valószínűleg nagyon kevesen vágynak ide rajtam kívül. Már legalább 4 éve próbálom Viktort rábeszélni egy angol nyári útra, és most végre sikerült. Mardosott is kicsit a bűntudat, de végül neki is legalább annyira tetszett az egész, mint nekem. 

És miért most? Szomorú, de ami sokakat kedvezőtlenül érintett, az nekünk nagyon jól jött, és ez a font romlása. Amikor megláttam, hogy zuhan a font, az egyébként rettentően drága országból hirtelen csak simán drága lett. Rengeteget spóroltunk az úton, csupán emiatt. Mondok egy példát: amikor lefoglaltam a londoni szállásunkat tavaly, még majdnem 45 ezer forintba került kettőnknek, most viszont már csak 38 ezerbe. Ültünk a kanapén itthon, és szépen fokozatosan csökkentek a költségeink. Már tavaly októberben elkezdtünk fontot vásárolni, decemberben megvettük a repülőjegyet, így mire indultunk, már tulajdonképpen minden ki volt fizetve, bőven volt időnk spórolni és félretenni - mert azért valljuk be, tényleg nem két forint volt. De még szerintem így is szuperül kikalkuláltam az egészet, nemsokára lentebb részletezem a költségeket is, ha valakit érdekel. 

Azt is érdemes megemlítenem, hogy most ültem életemben először repülőn. 23 évig kerültem ezt az utazási formát, de kénytelen voltam belátni, hogy sokkal praktikusabb, gyorsabb, és olcsóbb, mint bármilyen más tömegközlekedéssel, vagy autóval nekiindulni. Nem a zuhanástól féltem, hanem attól, hogy rosszul leszek a gépen. Szerencsére ilyen nem történt, sőt, kimondottan megszerettem a repülést. Vérszemet is kaptam, és már azt nézegetem, hová kellene repülnünk legközelebb (már októberre van repjegyünk Malmőbe is).

Mindenesetre őrült szervezésbe kellett fognom, mert még életemben nem vásároltam repülőjegyet. Ráadásul két nagy kézipoggyászt vittünk csak, azaz fejenként egy darab, meglehetősen pici bőröndbe kellett 8 napi holminkat beleszuszakolni. Régen képes voltam akkora bőrönddel elindulni még egy 5 napos horvátországi útra is, mint egy kisebb ház, és mondanom sem kell, rengeteg felesleges dolgot cipeltem magammal. Azóta kezdem megtanulni, hogy mennyi az elég: tiszta fehérnemű és zokni legyen minden napra, a legfontosabb piperecuccok, egy városi és egy sportcipő, egy vékonyra összetekerhető törülköző - és igen, egy darab felsőt akár több nap is fel lehet venni. 

De ez még a kisebbik gond volt, ugyanis Lutonból valahogyan el kellett jutnunk Cornwallig, és ott jönni-menni szerettünk volna. Barátnőmtől (aki majdnem két évig élt Angliában) viszont tudom, hogy a tömegközlekedés piszok drága, kész vagyon, ráadásul legalább 3-szor kellett volna átszállni a lutoni reptér és Newquay között, ezt meg nem akartam megkockáztatni.

Így maradt egy még macerásabb lehetőség: az autóbérlés. Na ennek annyit mentem utána, annyi ügyintéznivaló meg miegymás volt, hogy azóta sem hiszem el, hogy sikerült mindent leszervezni. Béreltünk már autót korábban, de Kefalonián - ha járt már közületek valaki görög szigetecskéken, akkor tudjátok, hogy megy ez. Kis családi vállalkozás, 10-15 autókával, 20 euró kaució (maximum!!!), semmi zűr, olcsó, gyors, a papírmunka max. 5 perc. 

Aha. De most a rentalcars.com-on foglaltam, a Budget szolgáltatónál. Ezt is külön ki kellett keresgélnem, mert olyat szerettünk volna, ahol amellett, hogy olcsó maga a bérlés, nem kérnek horribilis összegű letétet (amit zárolnak a hitelkártyán a bérlés idejére), és nincsen kilométerkorlát, sem egyéb buktató. Összességében olcsóbban kijöttünk 8 nap autóbérléssel, mint ha ketten elindulunk helyi buszokkal, vonatokkal. Maga a bérlés meglepően kedvező árú: körülbelül napi 7 ezer forintba került a kis autónk. Ezen felül kötöttem még egy külön biztosítást a rentalcars oldalán, 24 ezer forintért - utólag persze belátom, nem volt rá szükség, de biztosítás nélkül nem indulunk el sehova. Így is végig féltem, mert az önrészcsökkentő biztosítást, amit helyben a szolgáltatónál lehetett megvásárolni, kb. 64 ezer forintért egy hétre, már nem kértük. Az önrész az az összeg, amit ki kell fizetned önerőből, ha adott kár éri a járművet (pl. feltörik, ellopják, stb.) - ez Angliában nem kevesebb mint 1000 font. (Összesen kettőnknek került maga az út kb. ennyibe, szóval mondanom sem kell, nem tudtuk volna kifizetni). Kisebb gyomoridegem volt végig, de szerencsére a kocsin egy karcolás sem esett, néhány sirálykakit kivéve. Az autót teli tankkal kaptuk, így is kellett visszaadni, s háromszor tankoltunk 30 fontért (forintra átszámolva 90 font nagyjából 32.000 Ft - viszont ebből rengeteg mérföldet mentünk). Ahhoz képest, hogy milyen drágák mondjuk az ételek, a benzin ára nem volt olyan nagyon magas. Természetesen vittünk magunkkal GPS-t, és mindennek kiírtam a koordinátáit, ahogy szoktam (sok esetben ugyanis nem tudsz címet mondani, pl. a cornwalli tengerpartok esetében).

Ahogyan már mondtam, Anglia valóban nem a legolcsóbb ország, így gondoltam, nagy vonalakban leírom a költségeket. Tudom, hogy nem lesz népszerű tengerparti nyaralós úticél, de hátha akár csak egy valakinek ez adja meg majd a löketet vagy a segítséget a szervezéshez :) 


KÖLTSÉGEK (2 FŐRE!)

Közlekedés:

 • Repülés: még nem vagyok tapasztalt repjegyvásároló, nincsenek praktikáim, hogy mikor kell repjegyet vásárolni. Mi július 13-án indultunk, de már decemberben megvettük a repjegyet. Akkor azt gondoltam, szuperül tettük, mert rá két hónapra már fejenként 15 ezerrel drágább lett volna... indulás előtt 3 héttel viszont 15 ezerrel olcsóbb. Ezt sajnos nem tudod előre kiszámolni, ezért azt tanácsolom, hogy ha nem vagy gyakorlott repjegyvásárló (mint ahogy én sem), nézegesd már indulás előtt 5-7 hónappal, és akkor vedd meg, amikor relatíve a legolcsóbbnak találod. De vigyázz, ne nézegesd túl sokat, mert az oldalak megjegyzik a keresésedet, és elvileg egyre drágábban fogják neked mutogatni a hőn áhított repjegyet. Wizzairrel utaztunk, ugyanis nagyon kényelmes, hogy itthonról, Debrecenből is indítanak járatot Angliába. Ha nagyobb tételben vásárolsz repjegyet, akkor megéri kiváltani a Wizz Discount Club kártyát is, ami egy évre 9990 Ft-ba kerül, viszont kedvezményesen fogsz tudni jegyet, poggyászt vásárolni, nemcsak magadnak, hanem egy útitársad számára is. Discount Club nélkül 110.000 Ft-ot fizettünk volna a repjegyekért és poggyászért kettőnk számára - így viszont 80.000 Ft-ból megúsztuk, és ebben az éves tagsági díj ára is benne volt.

  A nagyméretű kézipoggyász fizetős, és mivel ez volt az első repülésünk, szerettem volna 100%-ban biztos lenni abban, hogy Viktor mellett, ablaknál ülök, ezért ülőhelyet is foglaltunk (ez útvonalanként 1600 Ft körül van). Így fizettünk fejenként 35.000 Ft-ot (plusz megfeleztük az éves tagsági díjat) - ám további összeget, fejenként akár 10.000 Ft-ot spórolhattok, ha nem ragaszkodtok a fix ülőhelyhez, vagy belefértek az ingyenes kézipoggyászba.
 • Autóbérlés: maga a bérlés 56.000 Ft-ba került nyolc napra, ezen felül kötöttem egy biztosítást is erre az időszakra, összesen 24.000 Ft-ért (3000 Ft/nap). Viktor nevére kellett hitelkártyát csináltatni, ugyanis csak ilyen kártyát fogadnak el a bérlés során, sőt, debitkártyáról nem zárolják, hanem levonják a biztonsági letétet (ami kellemetlen, mert 200-500 font közötti, vagy magasabb összegekről van szó). A hitelkártya éves díja 3500 Ft körül van. A tankolás, mint már említettem, kb. 32.000 Ft-ba került összesen (egészen pontosan 90 fontba). A GPS-ben bejelöltük, hogy kerüljük a fizetős pályaszakaszokat, de úgy olvastam mindenütt, hogy csak az M6-os autópálya fizetős Nagy-Britanniában, arra pedig eleve nem vitt az utunk, így útdíjat nem kellett fizetnünk. Parkolás: a szálláshelyeken ingyenesen parkoltunk, a nevezetességeknél, parkoknál, tengerpartoknál vagy ingyenes volt a parkoló (pl. Stonehenge-nél, vagy Biburyben), vagy néhány fontba kerültek a National Trust által működtetett parkolók (2 és 6 font közötti összeg). Egyedül Londonban választottuk a tömegközlekedést a kocsikázás helyett, mert olcsóbb volt: a 24 órás travel card 25 fontba (kb. 8800 Ft-ba) került kettőnknek.

Szállások:

 • Cornwall: itt jellemzően drágábbak voltak a szállások, mint Londonban. Valószínűleg azért, mert angol pénztárcára lettek tervezve, ide ugyanis nem nagyon járnak mások, jellemzően azok ugranak le hétvégézni, vagy nyaralni, akik eleve itt élnek. Nagyon kevés külföldivel találkoztunk Cornwallban, néhány francia és német szót elcsíptünk, de többnyire angol fiatalok, családok voltak itt. Nem is tudom, mikor jártam utoljára ilyen helyen, ami nem turistával van tele, hanem tényleg a helyiekkel találkozol. Szuper volt. Szóval a szállás: a Surfers Hotelben szálltunk meg, ami szinte közvetlenül a tengerparton volt, csak le kellett sétálni egy lépcsőn a vízhez. Picit fura volt elsőre a hotel, kicsit dohos, picit régies, nyikorog, de valahogy a végén éppen ezért szerettük meg. Az ágy nagyon kényelmes, a sirályok hangjára ébredtünk, lent a földszinten elképesztően hangulatos kis közös tér és bár van, minden reggel itt kávéztunk. A személyzet (akikről úgy sejtjük, egy család volt), hihetetlenül mosolygós és kedves. A cuki nénikének mindig volt egy aranyos művirágos csat a hajában, és az utolsó reggelünkön ingyen kaptuk tőle az amúgy is olcsó (de finom) kávét, és amikor safe journey-t kívánt, azt hittem, elsírom magam, annyira meghatódtam.

  Nagyon szerettünk itt lenni, csak ajánlani tudom. Kétszemélyes, franciaágyas szobát foglaltunk 5 éjszakára, ez 290 fontba került (kb. 10.300 Ft/éjszaka/fő). Tudom, kicsit drága, viszont tovább spórolhattok, ha ugyanitt (vagy máshol) 6 fős, emeletes ágyas szobákban foglaltok - ilyenkor akár 7000 Ft/fő/éj áron is ki tudtok jönni. Ami azért nem rossz Angliában! Talán ha sokat lennénk úton, mi is alukálnánk ilyen helyeken, de mivel kevés a szabadnap egy évben, szeretünk ilyenkor kettesben lenni. Nyilván megértetitek. A cornwalli szállásunk tehát kettőnknek: kb. 103.000 Ft-ba került.
 • London: itt a Newham Hotelben szálltunk meg, a Romford roadon. Elég érdekes a környék, főleg vendégmunkások éldegélnek itt, ezért mindenféle élelmiszerüzlettel és étteremmel találkozol, az indiaitól kezdve a lengyelen át egészen a kínaiig. A szállásnak volt belső parkolója, a szoba fel volt szerelve mindennel, és az árban a reggeli is benne volt (angol reggeli, annyit ettél, amennyit csak bírtál). A szoba 2 főre 2 éjszakára, reggelivel együtt kb. 38.500 Ft-ba került. 

Belépők, programok, élmények:

Csak azokról tudok írni, amiket kipróbáltunk, vagy aminek láttuk feltüntetve az árát Cornwallban:

 • Az első megállónk Stonehenge volt, itt két felnőtt belépőért 35 fontot fizettünk - pár fontot spórolhattok, ha előre megvásároljátok a jegyet online. Mi nem tudtuk biztosan, hogy megállunk-e itt, ezért nem vettünk jegyet előre (úgy kb. fejenként 2 fonttal olcsóbb). A parkolás díjtalan.
 • Tintagel kastély: a felnőtt belépő ára 8.40, kettőnknek kb. 17 font.
 • St Nectan's Glen vízesés: a felnőtt belépő ára kettőnknek 9 font volt.
 • Sportok: a szörfoktatás ára Cornwallban 25-35 font között mozog, szörfdeszkát kb. napi 10-12 fontért, wetsuitot (hogy ne fázz a 15 fokos vízben) kb. napi 6-10 fontért lehet bérelni. 


Étel-ital:

Talán ez az, ami a legdrágább Angliában. Nekem nem gond, én elvagyok három kakaóscsigán egész nap, de Viktor sajnos nem :D Meggyőződésem, hogy ha valaki olyannal utaztam volna, aki mondjuk hozzám hasonlóan táplálkozik, az étkezésen is rengeteget spóroltunk volna (minimum fejenként 20-25 ezer forintot). Persze semmiért nem cserélném el az én kis útitársamat :D

 • Éttermi árak: a kisebb, átlagos éttermekben főétellel és 1-1 itallal, borravalóval együtt minimum 20, de inkább 25-30 fonttal számoljatok. A puccosabb helyeken ennél magasabbak az árak, egy főétel kezdődik 16-20 fontnál, mondanom sem kell, mi ilyen helyeken nem ettünk.
 • Gyorskaják: kétszer is ettünk a Domino's pizzériában, ugyanis egy óriási pizzát tudtunk venni 9.90-ért, amiből ketten jól laktunk, sőt, volt, hogy nem is bírtuk befejezni. A Burger Kingben vagy a KFC-ben is meg tudtok vacsizni ketten 10 font-ból, vagy az alatt is. Fish and chipset szintén találhatsz olcsón, ketten megfisendcsipszeztek 8-12 fontból.
 • Olcsó kaják: ebédre, vagy útközben eszegetni sokszor vettünk csirkés tortillákat a Tescóban, vagy az M&S Simply Food nevű üzletekben (ezek főleg benzinkutak mellett vannak). Ezek a tortillák nagyon finomak, én például jól is laktam velük, Viktor nevében sajnos nem tudok nyilatkozni. Kis étkűeknek kiváló, mert kb. 3 fontból meg is van az ebéded. Ugyanennyiért tudsz venni pékségekben mindenféle jóval megpakolt cornish pastyt is.
 • Reggeli, kávé: egy angol reggeli ára 4-7 font között mozog, a kávék pedig jellemzően 2-4 fontba kerülnek. Mi mindig a szállásunkon ittunk kávét, mert ott megcsinálta nekünk a nénikénk 3 fontért (a kettőnk kávéját összesen).
 • Bevásárlás: a sörök ára (mi mást ittunk volna), 1.50-2.50 között mozog, vizet 60-80 pennyért tudsz venni, csipszeket kb. 1 fontért. Más élelmiszert nem nagyon vettünk, mivel nem volt hűtőnk egyik szálláson sem, így az árakat sem nagyon néztem. Persze, magasabbak, mint Magyarországon, de nem nagyon vészesek. 


Járulékos költségek:
 • Mivel a korábbi útlevelünk lejárt, újat kellett csináltatnunk (az autóbérléshez mindenképpen kellett, de a reptéren is gyorsabban haladsz útlevéllel): ez további 7500 Ft-ba került fejenként. Bár nem elsőbbségit kértünk, mégis 10 munkanapon belül kipostázták, nagyon hamar megvolt. 
 • Utasbiztosítás: mindig kell! Soha nem lehet tudni, akármi történhet, már a legkisebb sérülést, zúzódást, vagy vírust is sokba kerülhet ellátni, ha nincs biztosításod. Nekem a bankkártyámhoz jár egy alap biztosítás a Budapest Banknál, ami 60 napig érvényes egy európai országban. Viktornak nincs ilyen, ezért ő itt szokott kötni magának, kb. 300 Ft/nap áron.
 • Hálózati átalakító: mivel Angliában más konnektorok vannak, ilyet is kellett szereznünk. Szerencsére a barátnőm olyan cuki volt, hogy hozott haza nekem kettőt, de ha vesztek (ő adta ezt a tippet), ne itthon vegyetek, hanem Angliában, bármelyik kisebb (az itthoni százforintosokhoz hasonló) boltban, ott ugyanis sokkal olcsóbb, kb. 1-2 font darabja.


Összesen, repülőjeggyel, költőpénzzel autóbérléssel, tankolással, útlevéllel, biztosítással, mindennel együtt fejenként kb. 250.000 Ft-ból úsztuk meg. Kövezzetek meg, de szerintem ez, ahhoz képest, hogy Anglia az egyik legdrágább európai ország, egészen jó eredmény. Ismerek embereket, akik egy (egyébként olcsóbb) görög nyaraláson eltapsolnak ennyit, vagy akár még többet. Persze nem dőzsöltünk, de nem is vontunk meg magunktól semmi finomságot. Tehát akár ennél olcsóbban is ki lehetett volna jönni, akár 180-200 ezerből is.


MERRE JÁRTUNK?

Útvonal odafelé: Luton Airport - Stonehenge - Newquay (itt volt a szállásunk)

Newquay-ből két napon kirándultunk: Bedruthan Steps - Tintagel - St Nectan's Glen, 

Második nap: Kynance Cove - Porthcurno

Útvonal visszafelé: Newquay - Castle Combe - Bibury - London - Luton AirportStonehenge-ről nem írok külön, viszont a többiről lesz külön bejegyzés hamarosan :) Megmutatom, milyen az angol nyár Cornwallban, melyik volt a legkülönlegesebb vízesés, amit valaha láttam, mit érdemes csinálni Newquay-ben, és milyen Cotswolds pici falvainak az utcáin andalogni. Olvastad már?

4 hozzászólás

 1. Amikor mondom, hogy én meg kifejezetten kerülöm a napot és sosem napozom, akkor is kerek szemekkel bámulnak az emberek, mert lesülve a tengerpartról illik hazatérni nyaralásból, de én ezt nem bírom, mászkálósok vagyunk. A romantikus vidékek nekem is bejönnek, persze megnézném Londont, ha már ott vagyok, de azért a nyugisabb szállást jobban becsülöm, ahonnan lehet menni kirándulgatni.
  Szomszédba szokott hazalátogatni ismerős repülővel, na ő akkor repül, amikor olcsó a jegy, kapja a mélt. Ha nem meghatározott időpontra kéri a jegyet, úgy a legolcsóbb, csak hát így nem lehet nyaralást szervezni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. London nekünk sem tetszett annyira, nem volt meg benne az, ami az angol vidékben igen :) Én is szoktam böngészni a skyscannert, a legolcsóbb hónap alapján, hogy mikor hová lehet olcsón repülni, csak tényleg az a gond, hogy így a szabadnapokkal nehéz kalkulálni :( Pedig tízezreket lehetne spórolni ezzel a módszerrel.

   Törlés
 2. Hű, picit nagyot néztem amikor megláttam a 250.000 ft-os fejenkénti árat. (persze, ha van ismerősünk akkor ott is meg tudunk szállni, ezzel spórolva a szállást).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Attól is függ, hogy az ismerős milyen szállást bérel, mert ha teljes házat, akkor nem gond, viszont nagyon sokan csak szobákat bérelnek (így volt barátnőm is), és oda nem vihetnek fel szállóvendéget sajnos.

   Persze, soknak tűnik ez a 250 ezer forint fejenként, de egy átlag görög nyaralás főszezonban utazási irodával, busszal (például Kefalóniára, mert ott jártunk, így tudok kalkulálni az árakkal), még ha 15%-os előfoglalással vásárolod is, januárban, akkor is 80.000 Ft a szállás és az utazás, biztosítással együtt - erre jött még a kompdíj, ami 8.000 Ft volt - és ide is elvittünk egy hétre költőpénznek 80-90 ezer forintot. Tehát máris 180.000-nél járunk. És ez egy hosszú, hosszú, kényelmetlen, buszos utazás volt, ahol szintén nem éltünk nagyon nagy lábon.

   Persze, ahogy fentebb is írtam, kaján tudtunk volna spórolni, ha egyáltalán nem eszünk mondjuk gyorséttermekben, vagy nem ülünk be egy-egy angol sörözőbe, akkor fejenként 20-25 ezret meg tudtunk volna takarítani, plusz ha hálótermekben alszunk kétszemélyes szoba helyett, akkor még ugyanennyit. És akkor máris egy teljesen átlagos, IBUSZ-os görög nyaralás áránál vagyunk - és Görögország azért közel sem olyan drága élet szempontjából, mint Anglia.

   Van, akinek a telefonja többe kerül, mint egy ilyen út, és megint mások a Balaton Soundon 4-5 nap alatt eltapsolnak ennyit... ki mire költi a pénzét... :)

   Törlés

Flickr Images