Cornwall, és az angol nyár szépségei

Ha te is hosszan elnyúló, puha homokos tengerpartról, hófehér hullámokról és türkiz vízről álmodozol, de utálod a tömeget, és nem felt...


Ha te is hosszan elnyúló, puha homokos tengerpartról, hófehér hullámokról és türkiz vízről álmodozol, de utálod a tömeget, és nem feltétlenül vágysz 40 fokos kánikulára... akkor irány Cornwall. Meg fogsz lepődni, de a szélvédett strandokon már 25 fokos, napsütéses időben úgy fogod érezni magad, mint akármelyik mediterrán tengerparton. Ebben a bejegyzésben írok picit az időjárásról, és arról, hogy miket csináltunk, merre jártunk, és milyen finomságokat kóstoltunk meg a cornwalli utunk során.


Tudom, hogy valószínűleg sokan nem hisznek majd nekem, amikor az időjárásról lelkendezek, és az angol nyár nem is való mindenkinek. Én viszont kimondottan megszerettem, és most furcsán érzem magam itthon a hőségben. Angliában egyrészt jobban megtanulod értékelni a napsütést és a meleget a bőrödön két nap eső és hideg pára után - másrészt sokkal kellemesebb feküdni a napon, sétálni a parton, vagy kirándulni a környéken, ha közben nem égeti a talpadat a forró homok, és nem folyik a seggedről is a víz. Már bocsánat... :D

Nyilván nem fogják tömegek az angol tengerpartot választani a görög, horvát, vagy olasz tenger helyett, de nem is kell. Cornwall pontosan így jó, ahogyan most van. Nem biztos, hogy ennyire vágytam volna ide, ha tipikus beach baros, napernyős turistaparadicsom lenne, amiből már rengeteget láttam. Cornwallban megvan az a furcsa érintetlenség, ami a legtöbb mediterrán tengerpartról már eltűnt (persze ott is lehet kis öblökre, és csendes, elhagyatottabb helyekre bukkanni, de sokkal nehezebb).

Milyen időjárásra számíts hát, ha ide utazol? Előfordulhat, hogy 15 fok lesz, és zuhogó eső, persze. De az is előfordulhat, hogy 30 fok lesz és szikrázó napsütés. Ugyanúgy, ahogy egy balatoni nyaralás során is előfordulhat mindez (jártam már így). Sokan azt hiszik, hogy az angol nyár feltétlenül hideg és szomorkás, pedig egyáltalán nem. A 23 fokot is kánikulának érzed a védett öblökben, a meleg homokon. Az eső sem feltétlenül esik folyamatosan. A nyolc nap alatt, míg itt voltunk, egyszer kapott el minket egy pici, 10 perces zápor, és volt egy nap, amikor estefelé feljött a tengeri köd, és maradt másnapig. Ez elég lelombozó és kellemetlen tud lenni, ilyenkor valóban hideg van, és mindent nyirkosnak érzünk - viszont annál jobb, amikor a köd elvonul, és a természet megajándékoz egy káprázatos naplementével, cserébe a türelmedért. 

Szóval az időjárás egyáltalán nem olyan rettenetes, mint ahogyan eleinte elképzeltem. A vízzel kapcsolatban viszont senkinek ne legyenek illúziói: az tényleg borzasztóan hideg :D Az itteni gyerkőcöket ez nem zavarja, pucéron rohannak bele a 15, maximum 18 fokos vízbe is, és órákon át benne játszanak. Eközben te pulcsiban és hosszú nadrágban cidrizel a parton, és erőfeszítésnek éled meg, hogy legalább a cipőd levetted és bokáig belesétáltál a Kelta-tengerbe :D Szerencsére szinte minden strandon lehet bérelni wetsuitot, amiben nem fogsz fázni a hideg vízben sem, úszás, szörfözés, sportolás közben.
És miért pont Newquay? Igazság szerint nem is nagyon tudom. Azért is döntöttünk Newquay mellett, mert viszonylag központi helyen van, tehát Cornwall legszebb helyei könnyen megközelíthetőek innen, egyik irányban sincs távolabb semmi 1 óránál, amit meg szerettünk volna nézni (pl. Tintagel, vagy Porthcurno). Emellett közrejátszott a választásban az is, hogy itt találtam meg a számunkra legmegfelelőbb szállást a booking.com-on (továbbra is itt szoktam ugyanis szállásokat foglalni. Többször nézegettem már az Airbnb-t is, de a cornwalli szállások egyáltalán nem voltak olcsóbbak, mint bookingon, ráadásul a foglalás is több kötelezettséggel, macerával jár, mint az előbbinél, úgyhogy egy jó darabig még biztosan nem váltok.)


Newquay strandjai

Newquay hosszan elnyúló tengerpartja miatt sok kisebb és nagyobb strand tartozik a városhoz. A mi kedvenceink a kisebbek lettek, de ezek főleg családi, magántulajdonban lévő strandok, így ott nem árt betartani pár szabályt.Tolcarne beach
Ez a part esett a legközelebb a szállásunkhoz, így ide jöttünk le a leggyakrabban, naplementét nézni, fotózni, vagy csak gyönyörködni a hullámokban. Szélvédett, kisebb strand, így szeles időben sem kell attól tartani, hogy fázni fogsz. Mivel családi strand, és szálláshelyek is vannak közvetlenül a parton, ezért nagyon szigorúak a korlátozások: nem lehet például alkoholt fogyasztani a parton, de ha jól emlékszem, ez annak a néhány strandnak az egyike is, ahová kutyusok sem jöhetnek. (A tengerpartok nagy része egyébként kutyabarát). Az alkoholfogyasztás tiltása egyébként nagyon érdekes volt, számunkra legalábbis. Mármint a nyári, tengerparti útjaink során eddig azt láttuk, hogy minden strandon isznak az emberek, koktéloznak, sörözgetnek, és valljuk be, mi is rendszeresen sört reggelizünk, ha homokot ér a lábunk. Angliában azonban, még ha nem is volt megtiltva kifejezetten az alkoholfogyasztás, akkor is előfordult, hogy a parton sehol nem lehetett kapni alkoholos frissítőket. Az egyik kis büfénél majdnem elsüllyedtem szégyenemben, mikor megkérdeztem, van-e sörikéjük. Persze nem volt, én meg eloldalogtam, hogy hát akkor köszike... Lusty Glaze beach
Ez lett az abszolút kedvencünk! A legutolsó napunkon gyönyörű, napsütéses, majdhogynem meleg időnk volt, viszont nagyon fújt a szél, így pulóverben és rövidnadrágban mászkáltunk. Már majdnem feladtuk a reményt, hogy strandoljunk vagy napozzunk egyet, de végül lesétáltunk Lusty Glaze-re, és minden egy csapásra megváltozott. A szélből itt a sziklafalaknak hála semmit nem lehetett érezni, a sekély víz majdhogynem langyos volt, a homok kellemesen meleg, a nap pedig szinte égetett (le is pirultunk rendesen). Azt sajnálom, hogy későn, majdnem 3 óra körül jöttünk el ide - az egész délelőttöt itt kellett volna töltenünk. A strand elképesztően hangulatos, ide ráadásul már jöhetnek kutyusok is, és a sör sem az ördög italaként van elkönyvelve :D A kis étterem kék-fehér, igazi tengerparti stílusban lett kialakítva, ráadásul jet skizni, sőt banánhajózni is lehet. Kicsit mintha Görögországban lennél, bár igaz, hogy itt a vízisportokhoz muszáj felvenned egy neoprén ruhát is, mert máskülönben le fog fagyni a popód. Ha egyetlen strandra van időd csak elmenni Newquay-ben, a Lusty Glaze legyen az. Imádtam.


Towan beach
Ez a part kicsit közelebb van a város központjához, mint az eddigiek. Kutyabarát, családbarát, lehet szörfdeszkát, wetsuitot, meg mindenféle sporteszközt (kajakot, paddle boardot) bérelni, és van itt kis pékség és beach bar is. Nagyon hideg volt, amikor itt jártunk, így nem telepedtünk le a homokba, de volt néhány kisgyerek, akik pucéron ugráltak a (nekik) derékig érő vízben. A legjobb az volt, hogy a fürdőzés végén nem törölték szárazra magukat, hanem futottak egy kört apával a parton, hogy a kellemes, 18 fokos nyári szellő szárítsa meg a testüket :D Ezek az angol gyerkőcök igazi vikingek. 


Fistral beach
Ez Newquay leghosszabb tengerpartja, és ahogyan azt kis táblával is jelezték, a brit szörfparadicsom. Tényleg az lehet, mert néhány elvetemült szörfös még akkor is bemerészkedett a vízbe, amikor mi a tengeri ködtől és az erős széltől vacogva megérkeztünk a "The Stable" nevű helyre, ami közvetlenül a Fistralnál van. Megvártuk, amíg kicsit csendesedik az idő, és addig itt sörözgettünk (itt végre lehetett! :D)Holywell Bay
Gyalog elég messze van Newquay-től ez a part, de autóval, vagy ha valaki jó formában van, akár már biciklivel is el lehet ide jönni (kb. 8-10 kilométer). Gyönyörű part, szuper kagylógyűjtőhely, de jó időben nagyon nagy lehet a tömeg. Plusz az is hátrány, hogy ha fúj a szél, ezen a homokdűnés kis partszakaszon úgy felerősödik, hogy hiába tűz a nap, majd' megfagysz. A homokba fúrva feküdtem, annyira fáztam a szélben, pedig egyébként nagyon jó időnk volt aznap (később Lusty Glaze beachen már majdnem megsültünk, és le is égtünk kicsit a napon). Lehet egyébként 6 fontért szélfogót vásárolni, de nekünk már az utolsó napon nem érte volna meg. Ráadásul sört sem lehetett inni :D Így hát hamar továbbálltunk. Pedig a part gyönyörű, és innen át lehet sétálni egy még szebb helyre, a Polly Joke nevű partra (mi sajnos nem találtuk meg az ösvényt, azóta is bánom). 
Felmerül persze a kérdés, hogy mit lehet itt csinálni, ha esik az eső, vagy éppen hűvösre fordul az idő. Mert persze előfordulhat, hogy elutazol Cornwallba egy hétre, és végig ragyogó napsütés, 25 fok, langyos homok, szélcsend fogad (követek egy pár cornwallos oldalt instagramon, és látom, hogy néha történik ilyen csoda), de valószínűbb, hogy lesznek szürkébb, szomorkásabb, netán esős napok is a sorban. 

Van egy jó hírem: a tengerpartok hidegben, és szélben is ugyanolyan gyönyörűek, mint napsütésben, sőt, talán ilyenkor még "drámaibb" a szépségük. Rossz időben is ugyanúgy tudsz tehát a környéken kirándulni - ha a bejegyzés aljára görgetsz, látni fogod, mi miket néztünk meg. Newquay utcái és házai is nagyon szépek, itt is el lehet andalogni céltalanul, szájtátva 1-2 órát. Ha pedig nagyon esne az eső, akkor ülj be egy jó kis helyre melegedni.

De ha igazi sportember vagy (ellentétben velem), akkor bérelj egy neoprén ruhát, és irány szörfözni, kenuzni, vagy jetskizni, vagy csak ússz egyet! Bent a vízben úgysem az fog számítani, hogy esik-e az eső, vagy süt-e a nap. A szörfoktatás ára Cornwallban 25-35 font között mozog, szörfdeszkát kb. napi 10-12 fontért, wetsuitot kb. napi 6-10 fontért lehet bérelni. 


Érdemes elsétálni a kikötőbe, akár esős időben is (minket is itt kapott el egy kisebb zápor). Itt be tudtok ülni a Boathouse-ba enni-inni valamit (igaz, nem a legolcsóbb helyek közé tartozik, mi ki is hagytuk). A kikötőből szép idő esetén többféle hajókirándulást is indítanak, gyakran makrélahalászattal egybekötve. Ha jól emlékszem, 25-35 font körül jött ki egy főre. 
Azért vannak ételek, amiket ha Angliába látogatsz, meg kell kóstolnod, egyszerűen nem tudod kikerülni. Ilyen a fish and chips is, amit mi Tintagelben próbáltunk ki. Általában ezt tőkehalból készítik - a képen látható adag 6 fontba került, de akkora volt, hogy egyikünk sem tudta befejezni (pedig Viktor bír enni...). Isteni finom, csak eléggé olajos volt, kicsit meg is feküdte a gyomrunkat, amit addig egész nap péksütivel meg keksszel tápláltunk :DCsakis az angol reggeli jöhet szóba természetesen. Ha annyit esztek, amennyit én, akkor örülhettek, ha a felét benyomjátok ennek a kicsit sem diétás reggelinek, ami egyébként mennyei. Megpróbáltam itthon rekreálni, de egyelőre nem sikerült, úgyhogy most sír a szám utána. Az Ohanába mentünk el egyébként reggelizni kétszer is Newquay-ben, amit csak ajánlani tudok. Laza, hangulatos hely, mindenféle finomsággal. Diétásabb reggelik is vannak (müzli, és miegymás), illetve van pár "Something lighter" fogás is a reggeli menün, ami elvileg kevésbé kiadós, mint egy teljes angol reggeli. Hát, a lenti képen láthatjátok, milyen könnyed ez az étel :D (Nem, nem az, ezt sem bírtam megenni). Minden mennyei, szóval ha esetleg erre tévedtek, mert imádjátok az angol nyarat, az Ohanába mindenképpen menjetek be falatozni.


A cornish cream tea igazi helyi specialitás - én félig próbáltam ki, azaz tea nélkül. Valahogy nem kívántam aznap a teát, így csak sconest kértem lekvárral, és clotted creammel. Elképzelni nem tudtam, milyen ez a clotted cream, valahogy azt hittem, olyasmi lesz, mint egy nehezebb, sárgás tejszínhab, de nem! Olyan, mint a vaj. Mintha rákanalaztak volna egy hatalmas csimbók vajat a süteményre (a scones egyébként leginkább egy édes, sűrű tésztájú pogácsához hasonlít). A clotted cream nekem túl sok volt, így azt diszkréten lekanalaztam a süti tetejéről. Elképesztő, miket meg nem esznek ezek az angolok :DMég két helyet ajánlok: az egyik a The Stable nevű pizzéria, közvetlenül Fistral beach mellett, ahová a rossz idő elől menekültünk be egyszer. Éhesek nem voltunk annyira, de szomjasak igen (nem, nem vagyunk alkoholisták. Tudom, úgy tűnik, mindig a sör után megyünk, de ez nem így van, ő követ minket!!!), ezért rendeltünk egy fincsi Garlic bread névre hallgató, fokhagymás-sajtos pizzaféleséget, és megkóstoltunk néhány finom helyi sört. Bónusz: kutyabarát hely! Egy édes, dundi, öreg labrador ült mellettem. Azt hittem, elolvadok. De tényleg, majdnem sírtam, annyira aranyos volt.


Egy másik szuper hely a Belushi's, aminek a teraszáról csodás kilátás nyílik a tengerre, és isteniek a hamburgerek. Ez inkább egy hangulatos bár, finom kajákkal, mint hagyományos étterem. Picit magasak az áraik, de egyszer megéri elmenni. Ha takarékoskodni akartok, akkor ajánlom a Domino's pizzériát, tök jó akcióik vannak. A Burger Kinghez ugyanúgy van mobil applikáció, és kuponok, mint itthon, de ha megnyitod a kupont, 15 percen belül fel kell használni, tehát jó, hogy ha már az étteremben nézegeted. A legtöbb helyen a fish & chips sem kerül többe 5 fontnál, tehát ketten 10 fontból, vagy az alatt meg tudjátok úszni az ebédet/vacsit. Merre jártunk még?
Nem maradtunk végig Newquay-ben, ha már autót béreltünk, kihasználtuk ennek előnyeit, és barangoltunk kicsit a környéken. Rengeteg minden volt, amit meg szerettem volna nézni Cornwallban, de hát 5 nap irtó kevés, így csak néhány helyre mentünk el. Az egyik a Bedruthan Steps volt, ami lényegében nem több, mint egy tengerpart, de gyönyörű sziklákkal tagolt. Nem fürdőhely, mert még csendes időben, apály idején is veszélyesek itt az áramlatok, és egy pillanat alatt el tud zárni a tenger a partra vezető lépcsőtől. Jó időben is általában csak sétálni, kutyát sétáltatni járnak ide. Amikor mi ott voltunk, éppen dagály volt, ráadásul elég viharos volt a tenger is. Miközben a hajamat köpködtem ki, amit a számba fújt a jéghideg szél, csak ámulni tudtam a természeten. Készítettem videót is itt, de így utólag visszanézve semmi ahhoz képest, amit élőben láttam. Mostanában sokszor járok így, de ezt a vad szépséget sem fogom tudni szavakkal leírni.St Nectan's Glen
Tintagelhez nagyon közel van ez a tündéri hely, ami nem más, mint egy kis patak menti, erdővel, hatalmas páfrányokkal szegélyezett ösvény, melynek a végében a legkülönlegesebb vízesés várt, amit valaha láttam. Ha ki kellene választanom azt az élményt, és helyszínt, ami leginkább belémégett a cornwalli út alatt, akkor az a St Nectan's Glen. Egy külön posztot is írok erről a varázslatos helyről, és Tintagelről, mert úgy gondolom, többet érdemel pár mondatnál.


Tintagel
Tintagelbe mindenkinek megéri elmenni, akit érdekel a történelem, a természet, vagy egy igazi angol vidéki kisváros bája. Még több képet mutatok majd, és részletesebben írok is erről a helyről a következő bejegyzésben.


Kynance Cove
Ez volt az a tengerpart, amit fotón meglátva eldöntöttem, hogy nekem Cornwall kell. A víz még borongós időben is türkizkék, a sziklák mentén szőrmók bocik legelésznek, fölöttünk sirályok repkednek, a dús zöld füvet pedig itt-ott lila virágpamacsok tarkítják. Fürdőzni is lehet itt, már aki bírja a jéghideg vizet. A parkolás 4 vagy 5 font volt talán egy teljes napra, és az itteni kis kávézóban elég jó áron ettünk nagyon finomakat. 
Porthcurno beach
Kynance Cove-ot elhagyva kisütött a nap - nagyon megörültünk, hogy na, végre, végre, végre, három hosszú nap után itt a strandidő! Mire Porthcurnóhoz értünk, elkezdett esni az eső, sőt nem is eső volt, hanem tengeri köd, ami ha lehet, még idegesítőbb. Mintha egy hideg, párás felhőbe sétálnál bele, ami egyszerűen nem akar arrébb menni. A parkolással viszont szerencsénk volt: elromlott az összes parkolóóra, így ingyen megúsztuk (azt hiszem, 3 fontba került volna). A part még így, párás időben is gyönyörű volt, a víz a legtürkizebb kék, amit életemben láttam, bármelyik mediterrán part elbújhat mögötte. Sajnos a fotók nem adják vissza ezt, mert a levegőben lévő nedvesség miatt iszonyatosan rossz minőségű képeket tudtam csak készíteni. Itt van egyébként a Minack színház is, ahonnan csodás kilátás nyílik a partra - ide kb. 5 font a felnőtt belépő, és amikor épp nincs előadás, délután 5-ig lehet látogatni a színházat. Mi végül nem mentünk el, de szerencsére a part menti sziklán kialakítottak egy lépcsőt, amin viszonylag magasra fel tudsz mászni, és onnan is legalább olyan szuper a kilátás, mint a színházból.

Eldöntöttem, hogy én márpedig itt belemegyek a vízbe, nem bírom tovább. Bele is seggeltem a 15 fokos Kelta-tengerbe, de néhány másodperc múlva már szó szerint fájt a hideg, így deréknál feljebb nem merészkedtem, hanem szaladtam is kifelé a hullámokkal a hátam mögött. Jó időben biztosan csodás itt fürdeni és napozni. Mikor ott jártunk, kb. 18 fok volt, de valahogy mégsem fáztam bikiniben, a homok ugyanis kellemesen langyos volt (szerintem egész nap sütött a nap, és csak akkor borult be, mire odaértünk. Jellemző). Az a szép az angol nyárban, hogy amikor már vörösre fújta az arcodat a szél, hitetlenkedve nézed a jeges vízben pancsoló kisgyerekeket, miközben te pulcsiban szédelegsz, és bármit megadnál 5 perc napsütésért - akkor ilyen szürreálisan gyönyörű naplementékkel kárpótol mindenért. Csak türelmesnek kell lenned. Megéri  
Járt már valaki közületek Cornwallban, vagy Anglia más tengerparti részén?
Van még valaki rajtam kívül, akit így elvarázsolt ez a borongós angol nyári idő? :)

Olvastad már?

2 hozzászólás

  1. Nagyon szép képek! <3 Én is pont Angliában nyaraltam nemrég, Doverben, bár ott nem volt olyan kellemes az időjárás parton :P De nagyon élveztem így is. :D

    VálaszTörlés
  2. Mi tavaly jártunk Cornwallon, mesés! Nagyon szépek a képeid!
    Valóban varázslatos az angliai nyár, ha megajándékoz vele a szerencse. Bár én 3 év után már inkább vágyakozom a meleg után! :D

    Noémi

    VálaszTörlés

Flickr Images