Hosszú hétvége a Bledi-tónál

Még tavaly ősszel elhatároztam, hogy Viktort a 25. szülinapján valamilyen különleges ajándékkal lepem meg. Régóta a bakancslistánkon v...


Még tavaly ősszel elhatároztam, hogy Viktort a 25. szülinapján valamilyen különleges ajándékkal lepem meg. Régóta a bakancslistánkon volt már a rafting, szóval kitaláltam, hogy ez lesz a meglepi. De miért ne lehetne maga a helyszín is meglepetés? Egy gyönyörű ország, ahol még nem jártunk eddig, és ami autópályán mindössze néhány óra alatt elérhető, még Debrecenből is.

Így esett Szlovéniára a választásom, Viktor pedig persze semmit nem tudott. A tervem az volt, hogy csak indulás napján közlöm vele az úti célt. Természetesen azt tudta, hogy megyünk valahová, hiszen ki kellett vennie egy nap szabadságot, így január óta folyamatosan kérdezgette: "Ugye raftingolni megyünk? Olaszországba? Ausztriába? Szlovéniába?" Helyszín tekintetében szerintem sikerült összezavarnom, mert akármilyen országot mondott, mindre rávágtam mosolyogva, hogy igen, persze, oda megyünk. Viszont a raftingolással az őrületbe kergetett, nem bírtam elhinni, hogy kitalálta, így mindent bevetettem, a valódinak látszó műsírástól kezdve, a kiabáláson át a csüggedt szomorkodásig, hogy higgye el, itt bizony nem lesz vadvízi evezés. Azóta sem tudom, mit gondolt végül valójában, meglepődött-e vagy sem, a lényeg, hogy nagyon örült :D

Négy nap alatt sikerült bebarangolnunk egy részt Szlovéniából - természetesen lett volna még látnivaló bőven, akár két-három hetet is eltöltenék itt. A szállásunk a Bledi-tó mellett volt, viszont jártunk Bovecben, Ljubljanában, és hazafelé megálltunk picit a Bohinji-tónál is. Ebben a bejegyzésben a bledi élményeinkről, és a Bled környéki látnivalókról mesélek kicsit.

Vintgar szurdok
Az érkezésünk napján picit pihentünk a szálláson, majd elindultunk a Vintgar-szurdokba. Ez Bledtől körülbelül 5-6 kilométerre van, akár biciklivel vagy gyalog is megközelíthető, de mivel mi 3 körül indultunk el, és csak este 7-ig lehet látogatni a szurdokot, lustán az autó mellett döntöttünk. (Nem vagyunk nagy sportemberek, ezt azért el kell ismernem). A parkolás ingyenes, a felnőtt belépő pedig 5€. Maga a szurdok csodaszép, a víz színe szinte földöntúli, a képek vissza sem adják a kékeszöldnek ezt az árnyalatát. Mindenfelé vadvirágok, és a kedvenceim: páfrányok nőnek, a kristálytiszta vízben pedig pisztrángok úszkálnak. Ahol viszonylag biztonságosan le lehet mászni a vízhez, ott érdemes megállni egy kicsit, és csak üldögélni, teleszívni a tüdődet ezzel a friss, sűrű levegővel. Ilyenkor, mikor leülök egy patak, folyó, vagy akár egy tó partján, mindig elfog egy furcsa érzés. Nem tudom, mi ez, talán maga az élet, amit a hétköznapok sodrásában valahogy elfelejtesz, hogyan is kellene valójában élni. 

Bledi vár
A vár kihagyhatatlan, ha Bledben jársz, bár én egy kicsit sokalltam a 10€-t a belépőért, annak ellenére, hogy valóban gyönyörű a kilátás innen. Egy tipp: kóstold meg itt a híres bledi krémest is, miközben gyönyörködsz a tó és a hegyek látványában. Sokkal finomabb az itthon kapható krémeseknél (a cukrászdai és házi krémeseknél is), könnyebb, puhább, imádtam :D 

Séta a tó körül
A tavat kényelmesen körbe tudod sétálni nagyjából 2 óra alatt. Mindig más szögből láthatod a közepén lévő kis szigetet, és magát a várat, na meg persze mindig van valami apró cukiság az út mellett (igen, a kiskacsákra gondolok, annnnnnyira pelyhesek és aranyosak). 

Csónakázás
Csónakkal át is juthatsz a tó közepén lévő kis szigetre (ide mi nem mentünk át), de akár ketten-hárman-négyen bérelhettek magatoknak egyet - én inkább ezt ajánlom. A vár környékén drágábbak a csónakok, ahogy távolodunk, egyre olcsóbb a bérlés. Mi a tó "sarkában" béreltünk csónakot, fél óra 6€-ba került. Kis családi vállalkozásnak tűnt egyébként, egy panzióval volt összekapcsolva a csónakbérlő, ennél olcsóbban nem is nagyon láttam. 


Van egy látnivaló, egészen pontosan a Mala Osojnica nevű kilátópont, ahová nagyon szerettem volna felmászni, de nem sikerült megtalálnunk. Vagy a turistajelzések voltak rosszak (nem is nagyon voltak), vagy mi voltunk elképesztően fáradtak és bénák (ez talán valószínűbb), de már 20 perce másztuk a hegyet a csúszós avaron, és kilátópontnak nyomát sem leltük. Közben leszakadt az ég, mi pedig nyári ruhában dideregtünk egy fa alatt, míg kicsit csendesedett - annyira, hogy csak enyhén ázzunk meg. Hazudnék, ha az utazásnak csak az idilli részeit emelném ki. Ez éppen olyan, mint egy párkapcsolat, egy barátság, vagy az élet, néha rohadt bosszantó, néha nem tudod megnézni, amit akartál, néha bőrig ázol, és félig kínodban nevetve, félig káromkodva rohansz az esőben. Jó, és most kérném a hippiket: állj ki az esőbe, élvezd, hm-hm, borítson el a természet, válj eggyé vele... :D Imádom a langyos, csendes, illatos nyári esőt, de ez egy didergetős zivatar volt, Jane Austen sápadt hősnői egy ilyen után tüdőbajban fetrengve estek volna össze, lázálmukban szerelmük nevét motyogva. Rohadt csalódott voltam, és bár most utólag nevetek az egészen, hatalmas űrt hagyott akkor bennem, hogy nem tudtam felmászni a hegytetőre, és nem tudtam megnézni onnan a tóban tükröződő naplementét. Ez van. Szerintem hiba lenne ezeket az élményeket elhallgatni, mert a sok idilli kép mögött bizony ez is ott van. Ez a látvány, amit valójában sosem láthattam, egy életre belém égett. Lehunyom a szemem, és magam előtt látom, amit nem tudtam átélni. Újra és újra eszembe jut. Csak egyszer térjek még vissza Bledbe, ha vért izzadok is, felmászok ide, és addig ülök azon az átkozott sziklán, amíg le nem bukik a nap a hegyek mögé.
Ti jártatok már a Bledi-tónál? 

Olvastad már?

6 hozzászólás

 1. Nagyon szép képeket készítettél! Biztos szuper, és emlékezetes születésnapja volt Viktornak! :)

  VálaszTörlés
 2. Annyira szépek a képeid :)

  VálaszTörlés
 3. Gyönyörűek a képek, ide én is szeretnék egyszer eljutni :) Megkérdezhetem egyébként, milyen fényképezőt használsz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, örülök, hogy tetszenek a fotók! :) Csak ajánlani tudom Szlovéniát, tényleg szuper közel van, akár még egy napra is megéri átruccanni. Nikon D3300-at használok, nagyrészt 55-200-as objektívvel (két kit objektívvel együtt vettem a vázat, de szeretnék idővel egy komolyabb darabra is beruházni :D)

   Törlés
  2. Köszönöm szépen a választ! :)

   Törlés

Flickr Images