Hosszú hétvége Prágában

Prága számomra nem volt "szerelem első látásra". Öt évvel ezelőtt jártam itt először, és nagyon kellett ez a második látogat...


Prága számomra nem volt "szerelem első látásra". Öt évvel ezelőtt jártam itt először, és nagyon kellett ez a második látogatás, hogy tényleg megszeressem ezt a vörös háztetőkkel, tornyokkal, sirályokkal, és finom sörökkel teli várost.

Persze nagyon jól tudom, miért nem tetszett annyira első alkalommal: mert végig kellett rohannunk az egészen. Egy jó kis gimis kirándulásnak köszönhetően jutottam el ide 18 éves koromban - bizony, egyike voltunk a sok, feltartott piros esernyőt követő csapatnak, akiktől most a hideg kiráz.

A Moldvába ugranék, ha még egyszer egy ilyen csapat részeseként kellene felfedeznem egy várost. Nincs idő és lehetőség arra, hogy elbóklásszunk a kisebb mellékutcákban, ahol jó eséllyel nem tolakodik a képünkbe nyolcvan turista. Nincs idő arra, hogy beüljünk egy eldugott kis helyre meginni egy kávét vagy egy (két, három) sört, és csak bámuljunk kifelé a fejünkből. Menni, menni és menni kell, nem állhatsz meg fél órára, hogy elkészítsd a tökéletes fotót a cuki, szinte tökéletesen gömb alakúra hízott sirályról. Ha már kilehelted a lelked a feszített tempóban, még épp elcsípheted az idegenvezető szavainak a végét valami huszadik nevezetességről, amit úgysem fogsz megjegyezni, és amire talán nem is vagy kíváncsi. A 20 perc "szabadprogram" arra elég, hogy veszettül elkezdj olyan mosdót keresni, ahol nem kell cserébe leülni és fogyasztani valamit, (mert arra ugye nincs idő), de azért kellően kulturált ahhoz, hogy bemerészkedjünk. Hú, végre megvolt a pisiszünet, loholhatunk tovább az esernyőnk után, amit többször látunk a nap folyamán, mint a minket körülvevő csodás épületeket.

Tudom, sokan azért választják ezeket a szervezett utakat, mert nekik ez kényelmesebb. Nagymamám is főként ilyen utakra jár a barátnőivel, és nem is hibáztatom ezért - mama nem beszél idegen nyelveket, nem ért túlságosan az internetes kereséshez, számára valóban azt kell hinnem, ez a tökéletes utazási mód. Én azokat nem értem, akik minden ilyen tudás birtokában vannak, és jó eséllyel önállóan is elboldogulnának egy másik országban. Egy szó mint száz, szerintem annál kényelmetlenebb mód nincs is egy város felfedezésére, mint egy feltartott esernyőt követni.

Prágában nagyon könnyű elboldogulni, a tömegközlekedés kiszámítható és főként: olcsó. Egy 30 perces jegy mindössze 24 korona (kb. 270 forint). Csak viszonyításképpen: ez Budapesten 350, Debrecenben 320 forintba kerülne. Szerintem az is nagyon praktikus, hogy időkorlátja van a jegynek, tehát át is szállhatsz akár vele egyik járműről a másikra, ha 30 percen belül tudsz maradni. Ezt pedig garantálom, mert a mi szállásunk a külvárosban volt, és így is 10-15 percnyi villamosozás után beértünk a városközpontba.

A helyiek nagyon segítőkészek, de néha félreinformálnak: első este az óvárosba szerettünk volna eljutni villamossal, meg is kérdeztem egy helyinek tűnő, aranyos csajszit, aki megmondta, melyik villamos a nekünk való, és hol szálljunk le - szépen el is irányított minket Prága új városrészébe, ahonnan jó nagyot sétálhattunk a Károly-hídig :D

Valahogy azt figyeltem meg, hogy a legviccesebb történeteink utazás során mindig az evéshez, vagy a helyi (tömeg)közlekedéshez kapcsolódnak - ez most sem volt másképp. A következő bejegyzésben elmesélek majd néhány jó sztorit, és írok a kedvenc helyeinkről, amiket a 3 nap alatt sikerült felfedeznünk, illetve arról, hogy mit érdemes megnézni egy prágai hosszú hétvége során, és mi az, amit nem feltétlenül baj, ha kihagytok. 

Addig is kedvcsinálónak remélem, megteszi ez a képes összeállítás is, az itt készült kedvenc fotóimból :)


Ti jártatok már Prágában? Mi volt a kedvenc helyetek, élményetek ebben a városban? :)Olvastad már?

4 hozzászólás

 1. Ó, három napja költöztem haza innen 5 csodás hónap után. Nagyon hiányzik, de szerencsére lehetőségem van rá, hogy gyakran visszajárjak :) gyönyörű képek, jó volt nézegetni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elhiszem, hogy hiányzik! De szerencsére Prága és Magyarország között tényleg nem nagy a távolság, még busszal vagy vonattal, akár egy hétvégére is megéri kiruccanni :) Örülök, hogy tetszettek a fotók!

   Törlés
 2. Szép képek :) nekem viszont picit koszos, ódon városkának tűnik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az óváros tényleg ódon hangulatú picit, de szerintem egyáltalán nem "koszos" :) Talán a latyakos, sáros, ködös idő miatt van ilyen érzésed, mert én például nagyságrendekkel tisztább, kevésbé szemetes városnak láttam Prágát, mint mondjuk Budapestet :)

   Törlés

Flickr Images