Amszterdam bakancslista

Azt hiszem, két hét is kevés lenne ahhoz, hogy bejárjuk és megismerjük Amszterdamot – 4 nap pedig végképp. Ennek ellenére megpróbálk...


Azt hiszem, két hét is kevés lenne ahhoz, hogy bejárjuk és megismerjük Amszterdamot – 4 nap pedig végképp. Ennek ellenére megpróbálkoztam egy kisebb bakancslista összeállításával, melyből megtudhatjátok, mi az, amit (szerintem) nem érdemes kihagyni, ha itt jártok.


Vondelpark 
A Vondelparkot, és az ide vezető, csodás lakóházakkal szegélyezett Vondelstraatot mindenképpen vegyétek fel a listára. A 47 hektáros park területén szabadtéri színpad, és több kisebb, összekapcsolódó tó is van, ha pedig ügyesek vagytok, Pablo Picasso egyik szobrára is rábukkanhattok. A hatalmas parkot igazi teljesítmény körbejárni, nekünk időnk sem volt már rá, hogy minden részét végigbarangoljuk. Jó időben a park ideális piknikezőhely lehet – nekünk viszont nem volt szerencsénk az időjárással, eléggé hűvös és borongós napot fogtunk ki. 


Museumplein (Múzeum tér) 
Ezen a téren három nagy múzeum osztozik: a Rijksmuseum, a Stedelijk Museum és persze a Van Gogh Museum. A Rijksmuseum előtt állnak az Iamsterdam feliratot alkotó betűk is, melyek szinte önálló nevezetességgé nőtték ki magukat. Tudom, nagyon „turistás”, de nem érdemes ilyen kép nélkül hazaindulni. Üljetek be a d betű közepébe, vagy másszatok fel a tetejére! Ha el szeretnétek kerülni a tömeget, érkezzetek a kora délelőtti órákban – vagy keressetek fel egy másik Iamsterdam feliratot, mert több is van. Egyet például hazafelé láttunk, nem messze az Amsterdam Centraal pályaudvartól, a Haarlem felé vezető úton (sajnos a pontos helyét már nem tudom megmondani). Amiért még megéri ide elsétálni: a Museum Market, itt ugyanis igazi különlegességekkel, alkotásaikat bemutató kreatív művészekkel találkozhattok.


Vörös lámpás negyed
Amszterdamnak két arca van: az egyiket nappal mutatja, a másikat pedig éjszaka. Ilyenkor sem feltétlenül veszélyes, de az a könnyed biztonság, amivel nappal sétálsz az utcáin, éjszaka egy kicsit eltűnik, legalábbis a vörös lámpás negyedben mi így éreztük (furcsa ellentmondás, hogy a városnak éppen ez az egyik legbiztonságosabb negyede). Bár biztosan mind tudjátok, mi zajlik itt, de ha esetleg mégsem: Amszterdamban nem csak a marihuána fogyasztása, de a prostitúció is legális. Az éj leszálltával kigyulladnak a De Wallen negyed ablakainak vörös fényei, és a nappal üres kirakatokban felbukkannak a lányok. Nekem egy kicsit megrázó élmény volt rájuk nézni, csak arra tudtam gondolni, hogy biztosan olyan is akad köztük, aki nem önszántából van itt, vagy egyáltalán nem így képzelte el korábban az életét. Az ablak mögött álló fiatal nők csábosan integetnek az arra járóknak – ahol pedig éppen dolgoznak, ott el van húzva a függöny. Vigyázat, szigorúan tilos lefotózni őket. Fényképet a negyedről én is csak egyet készítettem, azt is nagyon távolról, és nagyon sietősen (innen a rossz képminőség). Ha meglátják, hogy fotókat készítesz, a kamerád könnyen a csatornában landolhat, úgyhogy jobb nem kísérteni a sorsot!


Sajtboltok
A holland sajtok nem véletlenül világhírűek – több sajtbolttal is fogsz találkozni a belvárosban, érdemes legalább egybe betérni. A finomabbnál finomabb sajtokat meg is tudjátok kóstolni. A teljesen hétköznapinak számító gouda sajton kívül olyan különlegességekkel is találkozhattok, mint a trüffeles, vagy éppen kókuszos(!) sajt. Utóbbinak hihetetlenül furcsa íze volt, de ha túltesszük magunkat az első döbbeneten, egészen kellemes! :D


Coffeeshopok
Hollandiában a marihuána fogyasztása legális, sokan ezért is látogatják meg a várost. Nem szeretem, amikor Amszterdamot erre a szintre redukálják, hiszen a coffeeshopok mellett rengeteg olyan dolog van, amiért érdemes ide elutazni. Tény viszont, hogy a coffeeshop kultúra szerves részét képezi a város életének, így persze mi is betértünk az egyikbe. Annak ellenére, vagy talán éppen annak köszönhetően, hogy legális, teljesen normális és biztonságos dolognak számít itt a füvezés, és ezt tulajdonképpen üdítő látni. Amit érdemes tudni a coffeeshopokról, hogy sok helyen személyi igazolványt kérnek belépéskor, hiszen akárcsak az alkohol, természetesen a marihuána fogyasztása is korhatárhoz van kötve. Fényképezni a belső térben egyáltalán nem szabad. Ha fogyasztunk valamit, érdemes a pultosoktól tanácsot kérni.


Virágpiac
A világ egyetlen lebegő virágpiacára évente több százezren kíváncsiak – nekem csalódás volt egy picit, ugyanis több itt a turistákat csalogató gagyi szuvenír, mint az élő virág. Valahogy úgy képzeltem, hogy az egész utca tele lesz szebbnél szebb vágott és cserepes virágokkal, ennek ellenére mindössze néhány árus volt, akiknél valóban lehetett a képen is látható gyönyörűségeket kapni. A legtöbben sajnos hűtőmágnesekre, bögrékre, fából faragott tulipánokra és egyéb kacatokra specializálódtak. 


Waterlooplein Flea Market
A Waterloo téri piac Amszterdam, sőt egész Hollandia legrégebbi bolhapiaca: 130 évvel ezelőtt nyitották meg, és azóta hétfőtől szombatig, 9:30 és 18:00 között telik meg a tér portékáikat kínáló árusokkal. Kézzel készült különleges tárgyak mellett használt ruhákra, bútorokra és egyéb régiségekre is vadászhatsz itt – persze ide is begyűrűztek már az AliExpress termékek és a turistagiccsek, de igazi kincsekre is bukkanhatsz, ha szemfüles vagy. Apró, titkos múzeumok, nevezetességek 
Amszterdamot ellepik a Madame Tussauds, a Heineken Experience, és az egyéb népszerű nevezetességek látogatói. Nem mondom, hogy ne menjetek el ezekre a helyekre (utóbbiba például én magam is vágytam, de sajnos nem volt rá időnk), viszont annyi apró, rejtett és izgalmas helye van még Amszterdamnak, melyeket érdemes felfedezni. A város szinte hemzseg a kisebb, különleges múzeumoktól és látnivalóktól – csak azt tudom tanácsolni, hogy előre írjátok össze, miket szeretnétek megnézni, és ne ragadjatok le csak a legnépszerűbb látványosságoknál. Mi például egy lakóhajón berendezett, lebegő cicamenhelyet látogattunk meg, a Poezenbootot. A belépés ingyenes, de persze illik adakozni a cicáknak. Néhány hasonlóan izgalmas, kisebb múzeum vagy nevezetesség: Táskamúzeum, Hemp Museum, Lakóhajó múzeum...


Kínai negyed 
Talán közhely, de Amszterdam valóban olyan, mint egy kulturális olvasztótégely. Elég csak megfigyelni az éttermeket. A hagyományos holland ízeken túl, a görög és török éttermek, olasz pizzériák, dél-amerikai steak house-ok mellett a távol-keleti ízek kedvelői is megtalálják a számításukat. Kevesen tudják, de Amszterdamnak van egy kínai negyede is, templommal, hagyományos ízeket kínáló éttermekkel, kínai porcelánt árusító üzletekkel és kínai utcatáblákkal. 


Figyelj a részletekre
Úgy gondolom, hogy Amszterdam akkor is tartogat valamit mindenki számára, ha egy hivatalos nevezetességét sem látjuk. A város egyik pontjától a másikig, célirányosan vagy céltalanul barangolva annyi apró szépséggel találkozunk, hogy valóban érdemes nyitott szemmel járnunk. Ne rohanj, sétálj. Figyeld meg, milyen szobrok és virágok vannak az ablakokban (mert a hollandok bizony nagyon ügyelnek arra, mit tesznek a „kirakatba”). Vedd észre, milyen apró képekkel díszítették a házak oldalát! Tegyél egy lakatot valamelyikre Amszterdam több mint 1200 hídja közül! Nem sok olyan várost láttam még, ahol ennyire ügyelnek az apró részletekre – azt hiszem, heteket tudnék eltölteni csak azzal, hogy Amszterdam utcáin barangolok.


Holland ételek
Semmiképpen ne térj haza innen anélkül, hogy megkóstoltál volna néhány igazi holland finomságot. Szerencsére a legtöbbet az utcán is árusítják – tudtad például, hogy a sült krumpli milyen népszerű errefelé? Lépten-nyomon árulják az utcán, kis tölcsérekbe adagolva. Többnyire majonézzel nyakon öntve fogyasztják, de van olyan hely, ahol több mint 30 féle öntet közül válogathatsz. Igazi csemege még a bitterballen, amit többnyire sörkorcsolyaként, előételként fogyasztanak. Ezek a fűszeres, belül krémes, kívül ropogós húsgolyók nagyon laktatóak, így ha ti is olyan keveset esztek mint én, akkor főételre sem lesz szükség :) Ahogyan a képen is láthatjátok, hagyományosan mustárral tálalják. Az édesszájúaknak ajánlom a stroopwafelt: külsőre olyan, mint egy lapos kis gofri – igazából nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen két összesütött gofrilap van összeragasztva fűszeres karamellel. Picit fahéjas ízt éreztünk rajta, leginkább olyan, mintha a karácsonyba készülnél beleharapni. Nagyon tömény édesség, viszont aki egyszer megkóstolta, a rabja lesz, mi is több zacskóval hoztunk haza. Érdemes még megkóstolni a poffertjest is, erről sajnos nem készült vállalható fénykép, de apró, puha fánkocskákat képzeljetek el, melyeket porcukorral, tejszínhabbal, vagy különféle öntetekkel fogyasztanak. Szintén az utcán (is) árulják, 2-4 euróért egy adagot. Igazi holland csemegének számít még a nyers (igen, nyers) hering – mi ezt nem mertük megkockáztatni. Te bevállalnád? :)


Amire sajnos nem volt időnk, de ha visszatérünk, kipróbáljuk:

  • Hajókázás a csatornákon: sajnos nagyon kellemetlen időjárást fogtunk ki, bár szerencsére csaknem végig sütött a nap, iszonyú hideg szél fújt, és alig volt 10-11 fok napközben (mindössze utolsó nap kezdett felmelegedni az idő, jellemző…). Mivel eléggé cidriztünk, nem akartunk még jobban megfázni hajókázás közben, így ez az élmény sajnos kimaradt. Egy canal cruise egyébként 16€/főnél kezdődik a legtöbb helyen, de nyilván ennél drágább túrák is vannak. Ha szeretnétek olcsón megúszni úgy, hogy közben azért időtök is van a csatornákon „bóklászni”, a vízibiciklit ajánlom. Ha legalább 4-en vagytok, fejenként 8 euróból jön ki másfél óra. A Rijksmuseum előtt például lehet vízibringákat bérelni.
  • Anne Frank House – sajnos nem tájékozódtunk időben, éppen idén változott meg a jegyrendelés menete: délelőtt 9 és délután fél 4 között csak online jegyet vásárlókat fogadnak, és a következő üres időpont június vége felé volt, amikor néztük. Utána pedig természetesen hatalmas sorok kígyóznak a bejáratnál, így hétvégén például szinte lehetetlen bejutni. 
  • Albert Cuyp market: több piacot is végigbóklásztunk, de sajnos erre már nem volt idő, pedig itt aztán tényleg mindent lehet kapni a holland finomságoktól kezdve a ruhákon át egészen a virágokig.
  • Blue Amsterdam: a virágpiaccal szemközt lévő házsorok között megbújik egy bevásárlóközpont – ennek a tetején található a Blue Amsterdam nevű kávézó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.
  • Heineken Experience: nagy sörimádók lévén Viktorral nagyon szerettünk volna eljutni ide – de sajnos be kellett látnunk, hogy szűk 4 nap alatt nem lehet mindenre időt szakítani (itt is számolni kell ugyanis a bejáratnál kígyózó hosszú sorokkal).


Érdekes tények Amszterdamról

  • Amszterdam vizein 2500 lakóhajó lebeg, 165 csatornáján pedig 1281 híd ível át – ez több, mint amit Velence elmondhat magáról :) 
  • Talán meglepő, talán nem, de a városban több a biciklik, mint az állandó lakosok száma. A kerékpár a tolvajok körében is népszerű – ez a leggyakrabban ellopott tétel Amszterdamban. Mivel rengeteg a bicikli, de keskenyek az utcák, a legtöbb csatorna mentén szinte halmokban állnak a kerékpárok. Épp ezért elég egy óvatlan pillanat, és akármelyik a csatornában végzi. Évente több mint 25.000 bicaj landol a vízben. A jó hír, hogy a legtöbb számára ez nem jelenti a véget, hiszen csaknem 8000-et kihalásznak, felújítanak, és újra eladnak. A több hónapos lubickolás nyomait gyakran nem lehet maradéktalanul eltüntetni, így ha olyan biciklit látsz, ami már igencsak rozsdás, akkor az jó eséllyel úszott már néhányszor Amszterdam csatornáiban. 
  • Furcsa találmány, de néhány helyen látni fogsz fémből készült, leginkább strandöltözőkre emlékeztető valamiket – ezek férfiak számára készült nyilvános vizeldék. Bizony, valamennyire még be is lehet látni ezekbe a „helyiségekbe”. Korábban nők számára is készítettek ilyeneket, de felfigyeltek rá, hogy nem illemhelyként, hanem mindenféle illegális biznisz lebonyolítására használják, így hát beszüntették őket. Hölgyek, irány a legközelebbi kávézó, ha mosdót kerestek (szerencsére a legtöbb helyen nem kell fogyasztani, hanem 50 cent ellenében az utcáról betérők is használhatják a kávéházi, éttermi mosdókat)
  • Elgondolkoztatok már azon, hogy miért dőlnek előre a házak Amszterdamban? Nem az építészek hibáztak, és nem is a várost tartó cölöpök rogytak meg a tenger támadása miatt – nagyon is praktikus oka van az épületek dőlésének. Azokban az időkben, amikor Amszterdam jellegezetes házai épületek, a lakókat a ház szélessége, nem pedig magassága alapján adóztatták meg. Így hát a házak nagyon keskenyek lettek, s inkább felfelé terjeszkedtek. Igen ám, de rájöttek, hogy így nagyon nehéz lesz bebútorozni őket, hiszen egy nagyobb ágyat vagy kanapét lehetetlen megfordítani a szűk lépcsőházakban. Ha alaposan megnézitek az itteni házakat, láthatjátok, hogy mindegyik tetejéről lóg egy kampó - ebbe akasztják azt a kötelet, aminek a segítségével felhúzzák a bútorokat, nehezebb tárgyakat a felsőbb szintekre. A házak dőlésének pedig az a magyarázata, hogy nem szerették volna, ha a ház fala, vagy ablakai sérülnek a folyamat közben. 
  • Nekünk furcsának tűnhet, de a legtöbb amszterdami ház ablakain egyáltalán nincsenek függönyök - az itt élőket úgy tűnik, egyáltalán nem zavarja, hogy naponta turisták ezrei nyerhetnek betekintést az életükbe. Ugyanígy szeretnek reggelente vagy esténként kiülni a bejárati ajtóba, és elfogyasztani a reggelijüket, vacsorájukat. Mi is láttunk egy kislányával reggeliző férfit az egyik belvárosi ház falatnyi teraszán, körülbelül fél méterre tőlünk.  

Látnivalók a közelben
Nem feltétlenül kell végig a városban maradnotok, sőt! Amszterdam mellett is annyi látnivaló van a közelben, hogy érdemes lehet legalább egyszer kimozdulnotok. Ha hozzánk hasonlóan ti is autóval érkeztek ide, nyilván egyszerűbb helyzetben vagytok, de tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetitek például a következő látnivalókat:


Minden év március végén kitárja kapuit a világhírű tulipánkert, a Lissében található Keukenhof. Csupán május közepéig fogad látogatókat, addig azonban több ezer csodás virággal kápráztat el mindenkit. Mi is jártunk itt, a következő bejegyzésben még több fotót mutatok majd erről a gyönyörű kertről. 


Az Amszterdamtól 20 kilométerre fekvő Haarlem a "Virágváros" becenevet kapta, hiszen a tulipántermesztés központja. Hangulatos óvárosában érdemes sétálni egyet, ha erre jártok. A képen látható De Adriaan szélmalom például a 18. század végén épült. 


Amszterdamhoz (és főleg Haarlemhez) nagyon közel van az Északi-tenger, így ha tehetitek, és jó idő van, mindenképpen sétáljatok egyet a parton. Autóval Amszterdamtól kb. fél óra, de tömegközlekedéssel is könnyedén el lehet jutni Zandvoort vagy Bloemendaal tengerparti városkájába.
Olvastad már?

0 hozzászólás

Flickr Images