5 apró tipp

Utoljára karácsony előtt voltak apró tippek a blogon, most pedig egy másik ünnephez, a közeledő Valentin-naphoz kapcsolódóan választotta...

Utoljára karácsony előtt voltak apró tippek a blogon, most pedig egy másik ünnephez, a közeledő Valentin-naphoz kapcsolódóan választottam ki néhány egyszerű ötletet. Le kell szögeznem, hogy mi már így öt év után soha nem szoktunk Valentin-napot ünnepelni, vagy maximum annyit csinálunk, hogy megnézünk egy filmet, nagy adag csipsz társaságában - de ezt egyébként egy átlagos hétköznap este is megtesszük :D A legelső Valentin-napunkat azonban még mi is megünnepeltük, csokival, virággal, és tudom, hogy nagyon sok mindenkinek fontos ez az ünnep. Így gondoltam, hogy hasznosnak találjátok majd ezeket az apró ajándékötleteket és hangulatvarázsló tippeket, melyeket persze nem feltétlenül csak a szerelmesek napján lehet bevetni, hanem egész évben.Egy ilyen saját kezűleg készített doboz remek kísérőajándék lehet nem csak Valentin-napon, de névnap, szülinap, sőt ha kicsit előreszaladunk az időben, akár anyák napja alkalmából is. Nem kell hozzá más, mint egy kevés kartonpapír, stiftes papírragasztó, egy pici műanyag lap (mondjuk egy kidobásra ítélt dosszié borítójáról), és egy szép szalag, na meg a "töltelék": apró csomagolt bonbonok, vagy cukorkák. A doboz elkészítéséhez szükséges - tetszőlegesen nagyítható és kicsinyíthető - sablont az itt található fotó alapján könnyedén elkészíthetitek ti is, de akár ezt a képet is alapul vehetitek, csupán egy szívet kell vágni az elejére. Ezt kell átrajzolni a kartonpapírra, majd körbevágni, az élek mentén erősen behajtogatni, és az oldalakat összeragasztani (az elkészítés fázisfotóit itt láthatjátok). A szív alakú nyílást még a doboz összehajtogatása előtt érdemes kivágni, éles ollóval vagy sniccerrel. A szív körüli pöttyminták egy rajzszöggel készültek. Legutolsó lépésként a műanyag lapból kivágunk egy négyzetet, amely pontosan illeszkedik a dobozba. Végül teleszórjuk finomsággal, és átkötjük egy nekünk tetsző szalaggal. A szív helyett használhatunk akármilyen egyszerű mintát - húsvétkor például a szívecskét nyuszi formával helyettesíthetjük, és a locsolkodásért cserébe ilyen dobozban adhatjuk át az édességet, vagy a zsebpénzt a kis locsolóknak. 


Kedves és személyes ajándékok lehetnek a szerelmes üzenetekkel feldobott hűtőmágnesek. Korábban már láthattátok a blogon, hogyan készítettem üvegpasztillákból saját fotóval ellátott mágneseket - a teljes bejegyzést itt olvashatjátok. Ugyanilyen gyorsan elkészíthetjük ezeket is: mindössze néhány színes üveglencsére van szükség (virágboltokban akár darabonként is megvehetitek őket), valamint egy öntapadós mágnescsíkra (100-150 Ft/csík, hobby- és papírboltokban), papírra és papírragasztóra. Az üvegpasztillákat körberajzoljuk a papíron, a kis köröket kivágjuk, majd hegyes végű tollal erre írjuk a kis üzeneteinket. A papír széleit picit beragasztózzuk, majd rányomjuk az üveglencsét, és megvárjuk, míg megszárad a ragasztó. Ezután a mágneslapból levágunk egy kis darabot és az üveglencse hátuljára ragasztjuk.


Mindent fel lehet dobni egy kevés szív alakú konfettivel. Ehhez csak vékonyabb, rózsaszín, piros, vagy más színű kartonpapírra és egy ollóra van szükség. A szíveket először ceruzával fel is rajzolhatjuk a papírra, ha úgy könnyebb kivágni. Teleszórhatjuk velük a vacsoraasztalt, szórhatunk konfettivonalat a bejárati ajtótól, de akár néhány kisebb ágra is felragaszthatjuk őket, amelyeket egy kis vázába helyezhetünk.


Valentin-napi sorsjegyeket is készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerűen: fényes felületű kartonpapír kell hozzá (nagyon fontos, hogy ilyen legyen, az elsőt ugyanis sima kartonpapírra készítettem, és nem sikerült jól), de még jobb, ha egy vékony műanyaglapot, pl. régi füzetborítót használunk, aminek sima és vízhatlan a felülete. A mintához fél adag mosogatószert (én Jart használtam) összekeverünk fél adag matt akrilfestékkel. A papírra üzeneteket írunk tollal, majd ráfestjük a szíveket. Miután megszáradtak, a kaparós sorsjegyhez hasonlóan le tudjuk dörzsölni a festéket. 


Pinteresten bukkantam rá az alábbi lámpás ötletére, ott valamiért jól nézett ki a fekete szín, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az én végeredményem egy kicsit gyászosra sikerült... Ennek ellenére úgy gondoltam, megosztom veletek ennek a mécsestartónak az elkészítési módját, hiszen egy másik, vidámabb, világosabb színnel teljesen más összhatást érhetünk el. Először megtisztítunk néhány befőttes üveget, majd öntapadós papírból szíveket vágunk ki, és úgy ragasztjuk rá az üvegre, hogy egy kis ablakot képezzen majd, amin át tud világítani a később belehelyezett mécses. Egy tetszőleges színű matt akrilfestékkel lefestjük az üveget, majd az első réteg száradása után még egy réteget felkenünk rá. Miután a fedőréteg is megszáradt, óvatosan eltávolítjuk az öntapadós papírt, a szívecskét pedig egy más színű festékkel körbepöttyözzük (a pöttyözéshez egy gombostű fejét használtam). Utólag belátom, jobb lett volna, ha a két színt felcserélem, és halvány rózsaszínre festem magukat az üvegeket, feketével pedig a pöttyöket.Nektek hogy tetszenek ezek az ötletek?
Ti hogyan szoktátok ünnepelni a Valentin-napot? :)


Olvastad már?

3 hozzászólás

  1. Szuper ötletek ismét. Az utolsó a fekete miatt tényleg gyászos, de valami pasztell színnel csodás lenne. :)

    VálaszTörlés
  2. A kaparós sorsjegy ötletet már régebb óta ki szeretném próbálni, annyira jópofa! Mi egyébként nem vagyunk Valentin napozósak, de a szíves dobozt lehet megcsinálom évfordulónkra, úgyhogy köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a szíves-lámpás ötlet tettszik a legjobban!:)

    VálaszTörlés

Flickr Images