5 APRÓ TIPP

Hogyan dobjunk fel egy átlagos vasárnap reggelt? Hogyan dekorálhatjuk a kertünkben érő gyümölcsöket? Hová tegyük főzés közben a receptfüze...

Hogyan dobjunk fel egy átlagos vasárnap reggelt? Hogyan dekorálhatjuk a kertünkben érő gyümölcsöket? Hová tegyük főzés közben a receptfüzetet, ha éppen "láb alatt van"? Mihez kezdjünk, ha a mikrózós popcornnak csak körülbelül a kétharmada pattogott ki? Miért nem érdemes kidobni a papírgurigát, ha elfogy róla az alufólia? Ezekre a kérdésekre kaptok választ a mai apró tippekben! :)


Mindig is nagyon tetszettek a különféle kis sablonok, amelyeket tejszín- vagy tejhabos forró italok dekorálására lehet használni. Azonban a boltban kaphatóak többségét eléggé fantáziaszegénynek, vagy éppen túlságosan drágának találom, így elkészítettem a saját kis készletemet. Mi kell hozzá? Kartonpapír, körző, olló, ceruza és sniccer. Na meg persze pár kedvünkre való sablon, én például eztés egy ehhez hasonló képet használtam fel (sajnos az eredeti barokk mintát, amit használtam, nem találtam meg újra, de ha szeretnétek, szívesen rajzolok nektek egy sablont). A kartonpapírra először - a kedvenc kávésbögrénk méretének megfelelő - köröket írunk, majd megtoldjuk őket egy, a képeken is látható kis nyéllel. Kivágjuk őket, majd föléjük helyezzük a vékony papírra rajzolt/nyomtatott sablont, és tollal, vagy hegyesebb ceruzával átrajzoljuk őket úgy, hogy a fény felé fordítva a kartonpapíron jól kivehető legyen a minta. (Használhatunk akár indigót is - gyerekkoromban mindig indigóztuk a kedvenc mondókás könyvünk rajzait). A mintát a legprecízebben egy sniccer segítségével vághatjuk ki, de használhatunk körömollót is.


Egy korábbi, őszi díszeket bemutató bejegyzésben már láthattátok a különleges, szívvel díszített almákat: most arra szeretnélek buzdítani titeket, hogy ha a ti kertetekben is áll egy-két almafa, próbáljátok ki ezt az ötletet. Mindössze pár percet vesz igénybe a szívecskék (vagy más formák) kivágása öntapadós papírból, a végeredmény pedig igazán szívet melengető lesz. Fontos, hogy olyan almára ragasszuk, amelyek be fognak pirulni (éppen most kezdenek a mi almáink pirosodni, úgyhogy szorít az idő!) Érdemes több almára is felragasztani egy-egy matricát, ha esetleg lepotyognának, mielőtt teljesen megérnek. A várakozás igazi türelemjáték, de néhány hét múlva ilyen egyedi almákra számíthattok! :)


Ha elfogyott az alufólia, nem biztos, hogy érdemes rögtön megválni a papírgurigától, ugyanis aranyos szalvétagyűrűket lehet készíteni belőlük. Eléggé kemény ez a fajta papír, így egy nagyobb, recés kenyérvágó késsel tudtam csak felszeletelni a kis gyűrűket. Miután maguk a gyűrűk elkészültek, bevonhatjuk őket szép csomagolópapírral, vagy egy kis maradék pólóanyaggal is, ahogyan a képen is látható (a nagyobb méretért kattintsatok a képre!) Kicsit megbántam, hogy ezt a technikát alkalmaztam, mert túl "kövér" lett a szalvétagyűrű, a belseje pedig kissé szűk, úgyhogy biztosan fogok még gyártani csomagolópapírral bevontakat is. Miután elkészültek, tovább dekorálhatjuk a szalvétagyűrűket különféle gyöngyökkel, szalagokkal, száraz virágokkal, sőt lassan már őszi termésekkel is. 


Kicsi a konyha, és útban van a szakácskönyv/receptújság, miközben az ebéd készül? Helyezzük el egy ilyen csiptetős vállfán, és akasszuk fel a konyhaszekrényre! :)


A popcornos zacskó alján mindig marad jó néhány sunyi kis kukorica, amik valamiért nem voltak hajlandóak kipattogni. A megoldás a következő: szórjuk őket egy üvegtálba, fedjük le tányérral, és tegyük vissza a mikróba. Néhány perc alatt ki fognak pattogni - az ízük talán nem lesz olyan intenzív, mint a zacskóban pattogó társaiké, ugyanis itt már nincsen ízesítő mellettük, viszont egy kis fűszersóval lehet rajtuk segíteni. Vigyázat, a tál nagyon forró, konyharuhával érdemes kivenni a mikróból!

Nektek hogy tetszenek a mai apró tippek? :)

Olvastad már?

1 hozzászólás

  1. Nagyon kedves ötletek :) A recepteset már holnap alkalmazni fogom, mindig elforog a kis füzetem lapja, amikor főzök.

    VálaszTörlés

Flickr Images