DIY | ÉKSZERTARTÓ SÓ-LISZT GYURMÁBÓL

Ha meguntátok a gyűrűiteket fehér porcelánkezekre, és színes-csíkos facicák farkára akasztgatni, itt egy pénztárcabarát és kreatív alterna...

Ha meguntátok a gyűrűiteket fehér porcelánkezekre, és színes-csíkos facicák farkára akasztgatni, itt egy pénztárcabarát és kreatív alternatíva: a só-liszt gyurmából készült változat. Az elkészítés mindössze pár percet vesz igénybe, és garantálom, hogy minden hozzávalót meg fogtok találni hozzá otthon. Ami több időt igényel, az csak maga a száradás - erre akár napokat is várni kell, de megéri, mert ezek a modern kis kúpok remekül feldobják még az íróasztalunkat is :)


+ hozzávalók, eszközök: 10 dkg liszt, 10 dkg só, 0.5 dl víz, 1 evőkanál étolaj, hurkapálca, vízfesték, ecset (esetleg fényes lakkspray)


+ elkészítés: a sót és a lisztet egy műanyag tálban összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet (ne egyszerre, mert lehet, hogy nem lesz mindre szükség - addig folytassuk a massza vizezését, amíg kellemesen gyúrható "tésztát" nem kapunk). Végül 1-2 evőkanál étolajat is a masszához gyúrunk, hogy szép, fényes állaga legyen. A masszából hegyes végű kis kúpokat sodrunk, s a közepükbe óvatosan beleszúrunk egy hurkapálcikát. Erre azért van szükség, mert a massza eleinte nagyon lágy, és száradás közben eldőlne/kilapulna a hurkapálca-merevítője nélkül. A gyűrűtartókat állítva kell szárítani: ez akár több napig is eltarthat. Ezután szabadon festhetjük őket, de mindenképpen vizes bázisú festéket használjunk, mert akrilfestékkel repedezett lesz a sógyurma felülete (mint ahogyan azt a rózsaszín gyűrűtartóimon láthatjátok is - a kék már vízfestékkel készült). Persze azt is el tudom képzelni, hogy van, akinek kimondottan ilyen repedezett állapotban tetszik :) Nyugodtan hagyhatjátok akár fehéren is őket, sőt, ha fényesebb felületet szeretnétek, akkor átlátszó, fényes lakkal is átfújhatjátok a megszáradt sógyurmát - ez festékboltokban is kapható, kb. 800-1000 Ft-ba kerül egy flakon.
Nektek hogy tetszik? :)

Olvastad már?

4 hozzászólás

  1. Nagyon fura látvány, de ötletes. Nekem csak 3 gyűrűm van, amit hordok, kis tálkában vannak a polcon, ha leveszem őket, másik 3 meg az ékszeresdobozban van, évek óta nem hordtam őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg furcsa látvány, elismerem! :D Leginkább kis hegycsúcsokhoz tudnám őket hasonlítani; Pinteresten bukkantam az ötletre, csak ott kis fakúpokból készítették a gyűrűtartót. Mivel nem tudom, hogy hol lehet olyat szerezni, mert a kedvenc hobbyboltomban még nem láttam, ezért ötlöttem ki, hogy só-liszt gyurmából formázom meg őket :) Én sem vagyok egyébként gyűrűs típus, mert sokat elhagytam már az évek során (ezért is főleg csak bizsu gyűrűim vannak, mert azokért nem kár).

      Törlés

Flickr Images