DIY | Gyertya kis fémdobozokban

Remélem, nem unjátok még a gyertyaöntős bejegyzéseket, ugyanis ma is egy nagyon aranyos, alig több mint negyedóra alatt megvalósítható ö...

Remélem, nem unjátok még a gyertyaöntős bejegyzéseket, ugyanis ma is egy nagyon aranyos, alig több mint negyedóra alatt megvalósítható ötletet szeretnék mutatni nektek. Ha tetszettek a teáscsészébe öntött mécsesek, az újrahasznosított holmikból készített különleges gyertyaszett, és a nyárias hangulatú kagylómécsesek, akkor ezt az ötletet is szeretni fogjátok! :)


szükséges kellékek:

+ kis fémdobozok (a GoodsMarketban 200-400 Ft körüli áron vehettek hasonlót; ezeket is ott vásároltam)
+ maradék gyertya (vagy 1-1 kisebb tömbgyertya, a KiK-ben 230 Ft/db)
+ talpas gyertyakanóc (hobbyboltokban kb. 400 Ft/10 db)
+ fémedény, hurkapálcika, cérna


A gyertyaöntésről már többször is írtam részletesen, így fázisfotókat most nem készítettem - a teáscsészékbe öntött mécsesekről írt bejegyzésben azonban fotókat is láthattok az elkészítés menetéről; ez esetben is ugyanezt a módszert alkalmaztam. A gyertyát apró darabokra vágjuk/reszeljük/tördeljük - de egészben is megolvaszthatjuk, csupán az a fontos, hogy olvasztás előtt a kanócot távolítsuk el belőle. Fémedényben a tűzhelyen addig melegítjük, míg teljesen megolvad a viasz. Ezután picit hűlni hagyjuk, hogy ne legyen tűzforró, de ne is dermedjen meg.

Amíg a viasz hűl, előkészítjük a fémdobozkákat: a talpas kanóc fenti végét vékony cérnaszállal egy hurkapálcikához kötjük, hogy ne mozduljon el majd a kanóc, amikor a viaszt ráöntjük. Ezután a megolvasztott viaszba mártjuk a talpat, és ezzel a pár csepp viasszal óvatosan a dobozka aljára (az alj közepére) ragasztjuk. Ezután a dobozkába öntjük az olvadt viaszt, majd megvárjuk, míg megszilárdul. Vigyázni kell a dobozkával, mert nagyon felforrósodik! Ez használat közben is érvényes, amikor éppen égetjük a gyertyát, nagyon felmelegszik a doboz, így a gyerekeket távol kell tőle tartani, nehogy megégessék a kezüket - de azért mi is vigyázzunk vele. Én is könnyedén elfeledkeztem róla, milyen forrók, és meg is sütöttem kicsit az ujjam hegyét.


Bár ezek a dobozok önmagukban is nagyon aranyosak, így még egyedibbek és különlegesebbek lesznek - akár ajándékba is készíthetünk ilyen mécseseket a szeretteinknek! :)Nektek hogy tetszenek? :)


Olvastad már?

0 hozzászólás

Flickr Images