DIY | Kagylómécsesek öt perc alatt

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad. Viccet félretéve, biztosan minden...

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad. Viccet félretéve, biztosan mindenkinél van otthon néhány apró kis kagyló: akár egy-egy nyaralás emlékeként hoztuk őket haza, akár a helyi száz forintos boltban vásároltuk őket dekoráció gyanánt (kisebb koromban odáig voltam az apró kosarakban kapható, több fajtát is felvonultató "kagylóválogatásokért"). Most egy ötperces ötletet mutatok nektek, amely segítségével garantáltan nyári, tengerparti hangulatot kölcsönözhettek a nappalinak! 


Szükséges eszközök, kellékek:

+ kagylók, lehetőleg közepes vagy nagyobb méretűek
+ gyertyakanóc (kb. 400 Ft/10 darab, de ehhez elég egy kis maradék is)
+ gyertya (felhasználhatjuk az adventi gyertyák maradványait is)
+ hurkapálcika, vékony cérna
+ kisebb fémedény


Először a maradék gyertyát apró darabokra tördeljük - vagy késsel, nagyon óvatosan lefaragjuk a darabkákat. Erre nincs feltétlenül szükség, de így gyorsabban fog megolvadni a viasz. (Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a kanócot távolítsuk el a gyertyákból, mielőtt melegíteni kezdenénk őket!) A viaszdarabokat kis fémedényben a tűzhelyre tesszük, és megolvasztjuk. Lehetőleg olyan edényt használjunk, amiből később könnyedén önthetjük a viaszt, pl. fém mérőedénykét. Nem feltétlenül kell a viasz mellett állnunk, amíg megolvad - ezalatt akár elő is készíthetjük a kagylókat.

Minden kagylóba vágunk egy picike kanócdarabot, ezt a felső végénél fogva egy vékony cérnával hozzákötjük egy hurkapálcikához, majd keresztben ráfektetjük a pálcikát a kagylóra. Erre azért van szükség, hogy a forró viasz ne döntse el majd a kanócot (ebben a bejegyzésben már láthattátok, hogyan kell). Ha felolvadt a viasz, picit hűlni hagyjuk, hogy ne legyen tűzforró - de vigyázzunk, ne is dermedjen meg, tehát még teljesen folyékony és önthető legyen. Óvatosan, a kanócokat fél kézzel megfogva, hogy el ne dőljenek, egy kevés viaszt öntünk minden kagyló belsejébe. Ellenőrizzük, hogy a hurkapálcikák megfelelően tartják-e a kanócokat! 10-15 perc alatt teljesen megdermednek a mécsesek.

Ezután nekünk tetsző módon "kiállíthatjuk" őket: akár a többi kagyló közé is visszatehetjük őket, vagy egy szép kis üvegtálban elrendezett kavicsokra is helyezhetjük a kagylómécseseinket. Én egy nagyobb tányéron rendeztem el őket, a legutóbbi nyaralásunkról hazahozott homokon. Akár dekorhomokot is vásárolhattok: a KiK-ben például egy 1 kg-os kiszerelés kerül 290 Ft-ba, és a fehér mellett több színből is válogathattok. 

Nektek hogy tetszik ez az ötlet?
Szeretitek a tengerparti hangulatot a lakásban? :)


Olvastad már?

4 hozzászólás

  1. Milyen hangulatos, én szívesen elkészíteném :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik, remélem, kedvet kaptál hozzá! :) Tényleg pár perc alatt elkészíthető dekoráció.

      Törlés

Flickr Images