Festés szivaccsal

Egyfajta belső kényszert érzek állandóan, nem is kényszert, inkább vágyat, hogy alkossak valamit. Így hát előszeretettel festek át, vonok ...

Egyfajta belső kényszert érzek állandóan, nem is kényszert, inkább vágyat, hogy alkossak valamit. Így hát előszeretettel festek át, vonok be, vágok szét és ragasztok össze dolgokat. Rengeteg apró tárgyat festettem már át akrilfestékkel - egy időben a repesztőlakkal való antikolás volt a mániám, de most új technikát fedeztem fel és zártam a szívembe: a szivaccsal való festést. Nem kell vele sokat pampucolni, hamar készen van, nem lesznek ecsetnyomok a felületen, és igazán egyedi hatást lehet vele elérni. Nézzétek meg, hogyan! :)Mindössze egy (vagy több) tetszőleges színű akrilfestékre van szükség; ecsetre; egy konyhai szivacsra; valamint természetesen arra a tárgyra, amit át akartok festeni. Ez lehet fa, üveg, kerámia, fém vagy akár műanyag is. Szalvétatechnikával tovább díszíthetitek a kész "művet". 

Először ecsettel felvisszük a festéket a felületre, inkább picikét vastagon, és nem kell elegyengetni. Ezután szivaccsal körbenyomkodjuk a lefestett felületet. A felesleges festéket a szivacsról folyamatosan el kell távolítani, különben nem lesz szép, apró lyukacsos a minta. Nincs más dolgunk, mint időnként egy rajzlapra nyomkodni a szivacsot, amíg a papír beissza a felesleget.

Ha megszáradt az első réteg, izgalmasabbá tehetjük a vödröt/dobozt/satöbbit egy másik színnel. Itt már magára a szivacsra vigyük fel a festéket, kis rétegben. Alulról kezdve, apró mozdulatokkal, és nagyon óvatosan nyomkodjuk a felületre. Ha ügyesek vagyunk, szép színátmenetet képezhetünk. Sajnos nekem nem mindig sikerült úgy, ahogyan szerettem volna, de néhány helyen szépen látszik az átmenet. 

Ha ez a réteg is megszáradt, szalvétatechnikával is díszíthetjük az átalakított tárgyat :) Én egy virágos kisvödröt, egy mackós és egy kagylós dobozkát készítettem. Egyébként a vödörben szúnyogriasztó gyertya volt, a kagylós doboz fénykorában vajas kekszeket tartalmazott, a henger alakúban pedig azt hiszem, valamilyen borotvahab lehetett. Nem érdemes az ilyen dobozkákat kidobálni, ha kifogyott az "eredeti tartalmuk", hiszen remek dekoráció, tároló, vagy ajándék válhat belőlük!


Nektek hogy tetszik ez az ötlet? :)
Olvastad már?

6 hozzászólás

Flickr Images