Ingyenes és olcsó programok Koppenhágában

Koppenhága nem éppen a legolcsóbb város, erre mindenképp érdemes felkészülni, mielőtt ide utazunk. Régi vágyam volt látni a dán főváro...


Koppenhága nem éppen a legolcsóbb város, erre mindenképp érdemes felkészülni, mielőtt ide utazunk. Régi vágyam volt látni a dán fővárost, és annyira nem is elérhetetlen úticél most, amikor sorban állnak a 15-20 ezer forintos retúr repülőjegyek - Malmőn keresztül pedig akár még olcsóbban elérhető. Ebben a bejegyzésben néhány olyan programötletet és látnivalót ajánlok, amiért nem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlni.


A Koppenhágai Egyetem botanikus kertje 
A pálmaház és a kert is ingyenesen látogatható (ami őszintén meglepett, de nagyon örültem neki). Rossz idő esetén már csak önmagában a pálmaházat is érdemes megnézni, de a kert is gyönyörű. Hétvégén jártunk itt, és tele volt a kert dán családokkal, akik pici gyerekekkel jöttek el megcsodálni a különleges növényeket, turisták szerintem viszonylag ritkán keresik fel ez a helyet, szóval már csak ezért is megéri elsétálni ide. Koppenhága egyébként akár gyalog is kényelmesen bejárható, mi egyszer sem buszoztunk, mialatt itt voltunk. A botanikus kert nyitvatartási idejéről, és egyéb tudnivalókról itt találtok több információt.


Torvehallerne
A botanikus kerttől mindössze pár perces sétára található a Torvehallerne nevű piac. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akármerre járok, imádok piacozni, még akkor is, ha éppen nem veszek semmit. Valahogy izgalmas "felmérni a terepet", mindig találunk valami újdonságot, és ha mázlink van, még kóstolót is kérhetünk egy finom sajtból :D A Torvehallerne egyébként rettentően drága, hiszen tele van különleges, kézműves élelmiszerekkel. De abba talán nem fogunk belerokkanni, ha iszunk itt egy kávét és választunk valamilyen finom süteményt. Mi a smørrebrødot kóstoltuk meg, ami szó szerint "vajas kenyeret" jelent, viszont jóval több annál. Ez a nyitott szendvics nekünk talán annyira nem szokatlan (gondoljunk csak a főtt tojásos, pirosaranypöttyös szilveszteri szendvicseinkre :D), mint más országokban élőknek. Persze itt nem téliszalámit és pirosaranypöttyöt fogsz találni a szendvicseken. Gazdagon megpakolják zöldségekkel, nagyon gyakran halfélékkel (sült vagy akár nyers formában is). Valamiért nem mertem bevállalni a halacskákat, ezért egy vega verziónál maradtam: főtt krumpli (igen, krumpli) és pirított hagyma volt a szendvicsemen, Viktorén pedig sült hal, kapribogyómártással. Ha kedvet kaptatok a Torvehallerne piachoz, itt találtok még több infót róla!


Rundetårn
A Rundetårn, vagyis a Kerek torony egy 17. században épült csillagvizsgáló. Érdekessége, hogy nem lépcsőkön lehet feljutni a tetejére, hanem egy folyamatos emelkedőn, ami különleges megjelenést kölcsönöz az épület belsejének (egyszerűen nem tudtam betelni vele). A kilátás pedig talán innen a legjobb az egész városra, főleg tiszta időben. A belépőjegy ára sem vészes, 25 DKK (kb. 1000 Ft). A nyitvatartási időről itt tudtok tájékozódni.Christianshavn
Koppenhágában mindenki Nyhavn ikonikus házai felé igyekszik, pedig Christianshavn környéke is legalább ennyire hangulatos. Ha felkeresed Christianiát, akkor úgyis errefelé visz majd az utad - ne siess nagyon, és járd be ezeket az utcácskákat is. Picikét Amszterdamra emlékeztetett engem ez a környék, a hangulatos lakóhajóival.


Christiania
Christiania autonóm városrésze Koppenhágának, egy "szabad kis városállam", aminek olyan egyedi helyzete van, hogy külön törvény vonatkozik rá. Vannak, akik csak a könnyű drogokat látják benne - ami természetesen része a szabad város életének, de épp úgy, mint ahogyan Amszterdamot sem lehet erre leredukálni, úgy Christianiát sem. Igen, az utcákon füvet árulnak, és az illata is megtölti a levegőt, ennek ellenére ugyanúgy az emberek hétköznapjainak része: kisgyerekes családok is átsétálnak rajta és semmi bajuk nem esik. Rengeteg itt a kézműves, lépten-nyomon művészekre bukkanunk, és egy állandó vásár is van itt, ahol csupa különleges holmi (például horgolt, szőtt ruhák, kézzel készült ékszerek) közül lehet válogatni. Fényképeket (a bejáratot kivéve) nem készítettem, mert nem kifejezetten tiltják, de nem is igazán illik - tiszteletben kell tartani az itt élőket. Sajnálom egyébként, mert Christiania olyan színes és egyedi, hogy azt szavakkal nem lehet leírni. Persze ugyanígy a képek sem adnák vissza a hangulatát. Ez is egy olyan dolog, amit látni kell.


Papirøen
A Papírszigeten egy helyre gyűjtötték a város legfinomabb kajáit, a hamburgerektől kezdve az igazi dán smørrebrødon át a koreai specialitásokig egyszerűen mindent megtalálsz. Halmokban állnak a mennyei sütemények is. Egyszerűen annyi itt az ember hétvégente, hogy kihívás találni egy helyet, ahová leülhetsz. Meglepve olvasom, most, hogy ismét rákerestem, hogy elvileg be fog zárni a hely idén decemberben - hogy kinyit-e újra, vagy csak elköltöztetik, nem tudom. Örülök, hogy mi még el tudtunk ide jönni... Nagyon sajnálnám, ha bezárna, mert igazán hangulatos hely. És itt ettem a legfinomabb brownie-t egész eddigi életemben (a fenti képen láthatjátok. Összefut a nyál a számban, ahogy eszembe jut). Mindenesetre itt tudjátok elérni a honlapjukat és az instagram oldalukat, ha esetleg a következő 3 napban Koppenhágába tévednétek :)Nyhavn
Azt hiszem, amikor Koppenhágára gondolunk, mindenki lelki szemei előtt Nyhavn színes házai és hajói jelennek meg. Mi itt fejeztük be a napunkat az egyik hangulatos kis étteremben, miközben néztük, ahogyan lassan kigyúlnak a fények. Szerettem volna megvárni egyébként a kék órát, és fotózni - de aznap a kék óra elmaradt, ködös szürkéből mentünk át feketébe, és mivel nagyon fáztunk, be is vackoltuk magunkat az első meleg helyre. Itt hibáztunk, hiszen talán ezek a legdrágább helyek az egész városban, viszont a Papirøen szigeten sehol nem tudtunk leülni, és már alig álltunk a kis lábunkon. Így egy nachos tálon osztoztunk ketten, de meglepő módon még majdnem jól is laktunk vele!


A kis hableány
Tudom, tudom, ennél turistásabb turistaságot nehezen adhattam volna a listához, de te komolyan hazajönnél úgy Koppenhágából, hogy még csak egy pillantást sem vetsz rá? :) Természetesen nem készültem arra, hogy ez egy hű de meghatározó élménye lesz az utunknak, vagy az életemnek. Az Eiffel-torony is turistás, na meg a Colosseum is, mégis szerintem dacból kerülni ezeket a dolgokat, csak hogy elmondhassuk, márpedig mi "igazi utazók" vagyunk, akik mindig a járatlan utat választják, szerintem finoman szólva is butaság. Több millióan megnézik rajtad kívül? Gáz, gáz, de te mégis látni szeretnéd, mert szereted az Andersen meséket, annak ellenére, hogy mindenki megmurdel bennük? Akkor legyél turista egy picit, és nézd meg. Egyébként (lehet, hogy a rossz idő miatt, de) egyáltalán nem volt tömeg, amikor erre jártunk, kb. 15-20 ember lehetett itt.

+1: Tivoli
Az olcsó programok közé pofátlanság lenne besorolni Tivolit - legnagyobb bánatomra már nekünk sem maradt rá pénzünk. Az eső is zuhogott, de ennek ellenére rengetegen élvezték ezt a csodás vidámparkot (a pályaudvar mellett van, így rendesen lehetett hallani a visításokat, ahogy a vonathoz igyekeztünk). A dánokat amúgy sem nagyon zavarja az eső :D Ha egyszer lesz még alkalmam visszatérni Koppenhágába, akkor Tivolit sem hagyom ki a sorból.


Ti jártatok már Koppenhágában? Mi az, amit még hozzátennétek a listához? :)Olvastad már?

3 hozzászólás

Flickr Images