10+1 úti cél a hosszú hétvégére

Elég sokat szoktunk hosszúhétvégézni Viktorral, mert igazából így viszonylag kis összegből több új helyet is fel tudunk fedezni egy év...

hosszú hétvége utazás

Elég sokat szoktunk hosszúhétvégézni Viktorral, mert igazából így viszonylag kis összegből több új helyet is fel tudunk fedezni egy év alatt, és szabadnapokból sem kell sokat felhasználni, főleg, ha sikerül a hétvége mellett egy munkaszüneti napot is elcsípni. Mivel most is egy háromnapos hétvége közeleg, ami egyetlen szabadnappal könnyen 4 naposra bővíthető, úgy gondoltam, itt az ideje megosztanom veletek tíz (plusz egy) hosszúhétvégézős úti célt. 

Az első tíz helyen nekem is volt szerencsém megfordulni, van, ahol többször is jártam. A kedvcsinálón kívül szerettem volna gyakorlati segítséget is nyújtani a tervezéshez: még majdnem három hét van hátra a hosszú hétvégéig, így bőven van idő mindent lefoglalni. A helyek között szerepelnek közelebbi, olcsóbb, és távolabbi, némileg drágább desztinációk is. Városnézés vagy természetjárás, kicsi vagy nagy büdzsé, remélem, mindenki tud mazsolázni ezekből az ötletekből. 

Még annyi megjegyzésem lenne, mielőtt belekezdek, hogy nem szeretem azokat, akik alákommentelik a hasonló posztoknak, hogy az ilyen utazó csicska turista, aki végigrohan a városon, mert 3-4 nap alatt nem tudod átélni azt, amit a helyiek (találkoztam már ilyennel, egy blogger egyébként szerintem szuper Koppenhágás bejegyzése alatt, amit itt el is olvashattok). Ezt tudnám hozzáfűzni az ilyen kommentelők véleményéhez (amit tiszteletben tartok, valóban nem leszek tősgyökeres koppenhágai/párizsi/milánói négy nap alatt). DE! Íme négy dolog:

1. Az ember ideje véges. A legtöbben, a nagyon tehetőseket és a digitális nomádokat kivéve teljes munkaidős állás mellett utazgatnak. Sokaknak a digitális nomádkodás sem opció (nekem az lenne, mert marketinges vagyok, ám egyelőre túl fosos is egyben), de például Viktor fizikai munkát végez, alkalmazott, évi 21 szabadnappal gazdálkodik. Az emberek többségének ennyi jut. Ezt osztja be. Úgy gondolom, a nyávogók a 21 nappal szemben is kifogást tudnának emelni - vagy éppen a huszadik éjszakáról a huszonegyedik reggelre virradóan fordulsz át turistából helyi mentalitású faszagyerekbe? :) 

2. Az ember pénztárcája is keretet szab az útnak. Szívesen elbarangolnék én is 6-8 hetet Skandináviában - de örülök, ha 4 napra való szállást és kajapénzt ki tudok gazdálkodni egy olyan országban, ahol egy hambiból, krumpliból és üdítőből álló egyszemélyes McDonalds menü kerül annyiba, mint itthon egy középkategóriás étteremben két főétel és alkoholos ital kettőnknek.

3. A legnagyobb tisztelettel, drága aranybogárkám, hiába élek Debrecenben, attól még nem igaz rám, hogy a Víztoronyban lazulok, vagy a DiVinóban borozgatok, csak mert a helyi fiatalok többsége ezt teszi. Ezek szerint nem vagyok debreceni? Mert nem ismerem az életérzést? Mondd már meg nekem, hogy egy több százezres lakosságú városnak, ahol ennyi különböző ember él, miért csak egyféle életérzése lehet. Köszi.

4. Az utazás mindenkié. Éppen olyan szubjektív dolog mint a szépség, a művészet, vagy a szerelem. Ami az egyik utazónak kívánatos és izgalmas, az a másikat taszítja, és fordítva. Szerintem nem lehet rosszul utazni. Persze nem akarok álszentnek sem tűnni: természetesen én sem értek egyet mindenki utazási módjával. Például én sosem fizetnék ki százezreket egy wellnesskezeléssel egybekötött luxusútra. Ezt nem azért mondom, hogy hű de vagánynak tűnjek a szemetekben, hanem azért, mert komolyan így gondolom. Még ha lenne is annyi pénzem, inkább mennék el több helyre, vagy ugyanabba a városba, de olcsóbb szállásra hosszabb időre, mint hogy egy szálloda alkalmazottai rohangáljanak körbe és lessék a kívánságaimat (fodrászhoz, manikűröshöz, hasonló helyekre is utáltam járni világéletemben, nem is voltam egyiknél sem 2012 óta). Utazási irodával sem utaznék soha, soha többet, a számomra túlságosan kötött programok, és az anyagiak miatt (kevés, last minute kivételtől eltekintve eddig minden utamat jóval az irodák ára alatt tudtam megszervezni). De ettől még nem kezdem el kioktatni azt, aki így utazik: lehet, hogy neki ez ad biztonságérzetet, vagy nem tud angolul. Én sosem utaznék így, és ezt persze elmondom neki, és esetleg ajánlok is számára egy olcsóbb, saját szervezésű opciót, ha van kedve hozzá. De ha nincs, és inkább az utazási irodát választja, ez nem jelenti azt, hogy neki nincs joga utazni! Ne legyünk már utazássznobok, könyörgöm!


Kicsit hosszúra nyúlt a bevezető, de most már ígérem, a konkrét úti célok következnek! :D Nagyon FONTOS! A szállásárakat, repülő- busz- és vonatjegyeket a mai napon, tehát október 2-án, hétfőn néztem. Ha ezt a bejegyzést mondjuk már hónap közepén olvasod, előfordulhatnak árváltozások. Bár debreceni vagyok, az útiköltséget többnyire mindig Budapesttől számolom, mert úgy gondolom, a fővároshoz mindenki tud viszonyítani, és így könnyű kalkulálni, az ország bármely pontján is éltek. Ráadásul a nemzetközi buszok, vonatok és fapados repülőjáratok is leginkább innen indulnak.
1. Ljubljana

Miért? 
Bájos, hangulatos és nem utolsó sorban könnyen megközelíthető, olcsó város. Sajnos mi csak fél napot töltöttünk itt júniusban, de akár ennyire is megéri átjönni pl. Bledből, ha a tónál hétvégéztek... több napra meg pláne. Mit lehet itt csinálni? Például andalogni a kis utcákon, belesni a kirakatokba, esetleg hajókázni egyet, ha szép idő van, megebédelni valamelyik folyóparti étteremben, és felmászni a várig.


Hogyan?
Vonattal, vagy nemzetközi buszjárattal; ha pedig többen utaztok, vagy többször elhagynátok a várost (pl. kirándulnátok egyet Bledben), akkor autóval.

Útiköltség:
A legolcsóbb, ha vonattal indultok Budapestről. Az elvirán állítsátok be a keresésnél indulási dátumnak az október 20-át, hazaindulásnak pedig október 23-át - nekem így másodosztályú kocsiban egy főre 18 €-ért (azaz forintra átszámolva kb. 5500-ért) mutatja a retúr jegyet. Gondolom, más időpontokra is találtok vonatjegyet, ha nem ragaszkodtok az októberi hosszú hétvégéhez. Ha többen utaztok, autóval is nekivághattok - négy fő esetén a Budapest-Ljubljana vonalon 10.000 Ft alatt megússzátok az egy főre eső benzinköltséget és autópályamatrica-hányadot. A Budapest Népliget buszállomásról induló Flixbusra oda-vissza 30€-tól tudtok jegyet venni (de figyeljetek arra, hogy a legolcsóbb buszok nagyon korán, vagy épp nagyon későn indulnak).

Szállás: 
Bookingon szállások 2 főre kb. 8000 Ft/szoba/éjtől foglalhatóak (tehát fejenként 4000 Ft-ba kerül egy éjszaka). Hostelek hálótermeiben akár ennél olcsóbban is kijöttök (kb. 3000 Ft/éjszaka áron). A legtöbb szállás bookingon ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
Ebédelj egyet a folyóparton az egyik hangulatos kávézóban, sétálj fel a várba, és ha még fér beléd egy kis desszert, keresd meg a Puffy Lil' Pancakes nevű helyet is!


Bledi-tó

2. Bled

Miért?
Szlovénia egyik kis gyöngyszeme Bled. Rejtettnek nem igazán mondanám, rendkívül népszerű lett az utóbbi években, így főleg nyáron elég nyüzsis lehet, de rengeteg más látnivaló is van a közelben: például a Vintgar szurdok, de a Bohinji-tó sincs messze. Ha autóval vagytok, érdemes a környéken is barangolni. (A teljes bejegyzést Bledről itt találjátok meg). 

Hogyan?
Autóval Budapestről, vagy vonattal Ljubljanáig, és onnan busszal Bledbe (nagyjából óránként indulnak a buszok, a menetidejük kb. 70 perc. Menetrendet itt tudsz keresni)

Útiköltség:
Tömegközlekedéssel: a fentebb említett vonattal (vagy Flixbusszal) utazhatsz Ljubljanáig, onnan pedig busszal Bledbe - kb. 3000-3500 Ft-ért odavissza (segít a www.rometorio.com). Benzinköltséget szintén hasonlóan számoljatok a fentiekhez: 4 fő esetén 10.000 Ft alatt, ha ketten vagytok, akkor 15-20.000 Ft fejenként (természetesen ez függ az autó fogyasztásától is, illetve attól, hogy honnan indultok: Zalaegerszegről, vagy Nyíregyházáról, mert azért nem mindegy).

Szállás: 
Bookingon szállások 2 főre kb. 10.000 Ft/szoba/éjtől kezdődnek (tehát fejenként 5000 Ft/éj). A legtöbb ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Van, ahol ebben az árban a reggeli is benne van. Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki: 
A várba mindenképpen mássz fel, és kóstold meg a híres bledi krémest, miközben a kilátásban gyönyörködsz! Szép idő esetén a tavon is élmény csónakázni. Ha ezt olcsón szeretnéd megúszni, akkor a központtól és a vártól legtávolabb eső, pici csónakkölcsönzőknél próbálkozz!


Krakkó főtér

3. Krakkó

Miért?
Krakkó a tökéletes hétvégi város. Elég pici ahhoz, hogy fel tudd fedezni, és elég nagy ahhoz, hogy legyen is mit csinálni. Olcsók a szállások, olcsón lehet nagyon finomakat enni-inni, ráadásul Budapestről könnyen, kényelmesen (és szintén olcsóóóóón) megközelíthető busszal, autóval is. Ha legalább 3 napot töltesz itt, akár Zakopanéba is megéri elbuszozni. Mi tavaly októberben Krakkóban töltöttünk egy hétvégét (beszámoló itt), Zakopanéban pedig az 5. évfordulónkat ünnepeltük, arról a bejegyzést itt találjátok meg.

Hogyan?
Busszal a legegyszerűbb és legkényelmesebb (sőt talán így a legolcsóbb is). Autóval is nekivághattok, Budapestről mindössze néhány órát kell vezetni. Mi LuxExpresszel voltunk tavaly, akkor egy kedvezménykuponnak köszönhetően mindössze 8 euróért csaptunk le a retúr buszjegyekre. Legnagyobb sajnálatomra a LuxExpressz azóta beszüntette a Budapest-Krakkó-Varsó vonalat, pedig ezzel terveztem bebarangolni a Balti-államokat :( Szerencsére a Flixbus továbbra is elrepít Krakkóba, meg sok egyéb más helyre.

Útiköltség:
A legpraktikusabb a Flixbus éjszakai járat (éjfél előtt indul és reggel érsz oda, a buszon alszol): oda 15.90€, vissza 11€ (összesen kb. 8000 Ft egy főre). Budapestről ha ketten utaztok, kb. 12-15.000 Ft a benzinköltség fejenként, természetesen járműtől, és az esetleges kitérőktől függően (pl. Zakopane).

Szállás: 
Bookingon szállások 2 főre kb. 5.000 Ft/szoba/éjtől foglalhatóak (tehát fejenként 2500 Ft/éjszaka). A legtöbb szoba ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
Ősszel különösen szép a Wawel, de a Kazimierz negyedben is érdemes sétálni egy nagyot: egyél egy finom sült kolbászt vagy zapiekankát (hatalmas melegszendvics) a Plac Nowyn. Egy nagyon hangulatos kávézót és reggelizőhelyet is ajánlok: a Fitagain Cafét. A Zeneakadémia tetején is van egy hangulatos kávézó, ha jól tudom, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a városra (sajnos ezt nem tudtuk kipróbálni, mert amikor ott jártunk, zárva volt).


Prága Károly-híd

4. Prága

Miért?
A kanyargós macskaköves utcák, tornyok, és a sörök rajongóinak ajánlom a várost. Mivel mi mindhármat imádjuk, itt évfordulóztunk idén, és nem bántuk meg. A szállások, ételek és a helyi tömegközlekedés ára sem horrorisztikus - ha pénztárcabarát hosszú hétvégét terveztek, Prága a tökéletes város. A Prágás blogbejegyzéseket ide kattintva érhetitek el.

Hogyan?
Közvetlen vonattal a Keleti pályaudvarról, Flixbusszal a Népligettől, vagy autóval.

Útiköltség:
Retúr vonatjegy 49€-tól személyenként (kb. 15.000 Ft). Flixbusszal a Népligetből 40€-tól (kb. 12.000 Ft) kezdődik a retúrjegy egy főre. Benzinköltség és autópályadíj Budapest-Prága vonalon együtt (ha ketten utaztok), szintén megvan kb. 15-17.000 Ft-ból fejenként.

Szállás: 
Bookingon szállások 2 főre kb. 8.000 Ft/szoba/éjtől (tehát fejenként 4000 Ft/éj) kezdődnek. A legtöbb szoba ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá, sőt gyakran reggeli is van az árban! Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
Ülj be egy igazi cseh sörözőbe - és "igazi" alatt nem a turistákkal teletömött belvárosi sörözőket értem. A külső kerületekben keresgélj, ott, ahol már semmi nincs angolul kiírva. Itt jó eséllyel csak helyiekkel találkozol majd, és meglátod, teljesen más élmény, mint a belvárosban beülni valahová. Mássz fel legalább egy toronyba is - de ha lehet, ne az óratoronyba, mert kígyózó sorokat kell kivárni. A Károly hídnál lévő tornyot ajánlom inkább: szuper a kilátás, és alig 1000 Ft (80 cseh korona) a belépő.


Tordai hasadék

5. Torda

Miért?
Erdély mindig, minden évszakban gyönyörű. Mi húsvétkor voltunk itt, de ősszel is mesés lehet az ezer színben pompázó vidék... Természetjáróknak ajánlom leginkább, és azoknak, akik egy olcsó, de emlékezetes útra vágynak, és szeretik az aktív kikapcsolódást. (A teljes blogbejegyzésem ide kattintva olvashatjátok)

Hogyan?
A keleti országrészből (ahol például mi is élünk), mindenképpen autóval célszerű elindulni, főleg, ha többen vagytok, de szerintem talán még Budapestről is így éri meg leginkább. De dönthettek a Flixbus mellett is, indulnak járatok Budapestről Tordára és Kolozsvárra is.

Útiköltség:
A Flixbus járatain a Budapest-Torda vonalon 36€-tól (kb. 11.000Ft-tól) kezdődnek a retúrjegyek. Benzinköltség Budapesttől számolva, ha ketten vagytok, kb. 12-14.000 Ft fejenként de ez természetesen függ az autó fogyasztásától is. Ha kettőnél többen utaztok, szerintem mindenképpen autóval induljatok el.

Szállás: 
Bookingon szállások 2 főre kb. 5.000 Ft/szoba/éjtől (tehát fejenként 2500 Ft/éj). A legtöbb szoba ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
A tordai sóbánya számomra elég bizarr élmény volt, de örülök, hogy nem hagytam ki. Nem minden nap csónakázhatunk több mint 100 méterrel a föld alatt lévő, sós vizű tavon... Az egész bánya olyan volt nekem, mint egy űrhajó az Alien filmekből, vagy mint az elveszettnek hitt 13. körzet :D Ha jó idő van, mindenképpen kiránduljatok el a Tordai-hasadékhoz is, csodálatos élmény. Rossz idő esetén pedig átugorhattok Kolozsvárra várost nézni.6. Párizs

Miért?
Azt hiszem, nem kell védőbeszédet mondanom Párizs mellett, ez olyan város, amit látni kell legalább egyszer az életben. Művészeknek, a divat szerelmeseinek, fotósoknak, a francia gasztronómia kedvelőinek, barátnős kiruccanásokhoz és romantikus hétvégékhez egyaránt ideális hely. A Párizzsal kapcsolatos blogbejegyzéseket ide kattintva olvashatjátok.

Hogyan?
Repülővel a legcélszerűbb. Flixbusszal is nekivághattok, de nem biztos, hogy megéri, mert az utazás két teljes napot elvesz. Akkor válasszátok ezt a lehetőséget, ha nem zavar titeket a hosszú út, vagy hogy eggyel/kettővel több szabadnapot kell kivenni, és repülőjegyet nem találtok már jó áron.

Útiköltség:
Flixbusszal 115 €-ért el tudtok utazni Budapestről Párizsba (kb. 35.400 Ft/fő). A repjegyárak már eléggé az egekben vannak most. Például október 18-i indulási, és október 23-i visszaindulási dátumokkal a skyscanneren 36.000 Ft-ért látom a retúr repjegyet, az easyJet légitársaságnál, Budapestről. Ha mondjuk 20-án indulnátok, ez már jóval drágább. Debrecenből október 20. és 23. dátumokkal 40.000 Ft WizzAirrel (ha van WDC tagságid, akkor csak 34.000 Ft). Ha nem ragaszkodtok az október 23-i hosszú hétvégéhez, hanem szívesen utaznátok pl. novemberben valamikor, ennél jóval olcsóbban, WDC tagságival akár 13.000-ért is tudtok retúrjegyet venni!

Szállás: 
Párizs nem a legolcsóbb városok közé tartozik, de Bookingon vannak szállások 2 főre már kb. 13.000 Ft/szoba/éjtől (tehát fejenként 6500 Ft/éj). A legtöbb szoba ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
A kedvencem a Montmartre negyed volt, ha még egyszer visszatérnék Párizsba, biztos, hogy egész idő alatt csak itt csatangolnék. A Louvre-ba is érdemes bemenni, főleg, ha 26 éven aluli vagy, mert akkor ingyenes a belépő. Tudom, turistás, óriási a tömeg, de azért örülök, hogy láttam a Mona Lisát. Egyébként az egyiptomi tárlatra voltam leginkább kíváncsi, azt mindenképp nézzétek meg ti is, ha érdekelnek titeket az ókori Egyiptom titkai. Az Eiffel-toronyra felmászni nekem nem volt olyan nagy élmény, mert pont Párizs jelképét nem látod, ha rajta vagy :D Persze a kilátás szuper, de ha el akarod kerülni a tömeget, a sorban állást, akkor inkább kivilágítva nézd meg a tornyot, este, a Champ-de-Marsról.


Plitvicei-tavak


7. Plitvice

Miért?
Kétszer jártam itt életemben, mindkétszer nyáron, és mindkét alkalommal zuhogott az eső! :D A tavak és a vízesések azonban úgy is gyönyörűek voltak (képek itt), úgyhogy azt hiszem, ősszel sem lehet más a helyzet! :)

Hogyan?
Viszonylag olcsó, egynapos szervezett utak is vannak ide. El sem hiszem, hogy erre biztatlak titeket... most sem teszem. Mert én több napra jönnék, és a környéken is csatangolnék, pici falvakban, és nem szeretek a tömeg után mászni. De eljöhettek ide többen, autóval is - élmény kanyarogni a kis hegyi utakon, és a szép helyeken megállni fotókat készíteni, vagy éppen mézet kóstolni az útszéli árusnál. Senj (Zengg) városa sincs túl messze, akár a tengert is megnézhetitek, mielőtt hazaindultok.

Útiköltség:
Ha a szervezett út mellett döntötök, akkor nézelődjetek itt (de ha jól látom, a hosszú hétvégére pont nem hirdettek ilyen programot). Budapesttől mindössze 5 és fél óra az út autópályán, szóval ha többen (pl. négyen) vágtok neki, akár 10.000 Ft alatt is megússzátok a benzinköltséget és az autópályadíjakat fejenként. Horvátországban idén emeltek a díjakon egy keveset (sokat). Ha még nem jártatok erre: fizetőkapus rendszer működik, ahol kunát vagy eurót is elfogadnak. A díjakról itt tudtok tájékozódni.

Szállás: 
A nemzeti park környéki kisebb falvakban viszonylag olcsón tudsz szállás után keresgélni. A park népszerűsége miatt a közelebbi településeken már kicsit magasak az árak, de pár éjszakára szerintem ki lehet bírni. Szállások bookingon 7000 Ft/éj/szoba ártól (azaz kb. 3500Ft/fő/éj), ide kattintva böngészhettek köztük.

Amit ne hagyj ki: 
Mindenképpen csónakázz egyet a vízesések mellett, ha az időjárás engedi! A hegyi utak mentén sokan árulnak helyi mézet, sajtokat, áfonyát... álljatok meg, és vegyetek valami finomságot.


Velence


8. Velence

Miért?
Saját szervezésű utam még sajnos nem volt ide, de már kétszer is jártam itt (akarom mondani, hajtottak végig minket a városon az idegenvezetők...). Velence szépséges város, azoknak ajánlom leginkább, akik lelkes hobbifotósok, és imádják az apró részleteket, vagy a párjukkal szeretnének romantikázni kicsit. A karnevál idején is jártunk itt, örök élmény marad, bár a tömeg tényleg rettenetes olyankor :D A Velencés blogposztot ide kattintva érhetitek el.

Hogyan?
Flixbusszal kb. 10 óra az út, autóval Budapestről nagyjából 7 óra alatt odaértek. de választhatjátok a repülőt is.

Útiköltség:
Flixbus retúrjegy Budapestről 60€-tól (kb. 18.000 Ft). Ha autóval indultok, két fő esetén nem biztos, hogy 20.000 Ft alatt megússzátok, viszont ha legalább négyen utaztok, és legalább ketten vezetnek, akkor mindenképpen így éri meg. A repjegyek a hosszú hétvégére már eléggé megdrágultak (bőven 40.000 Ft felett vannak), viszont más időpontokra akár 16.000 Ft-ért is tudtok retúr repjegyet vásárolni.

Szállás: 
Velencében elég mélyen a zsebedbe kell nyúlni a szállásért. Bookingon a legegyszerűbb szállások 2 főre kb. 21.000 Ft/szoba/éjtől kezdődnek (tehát fejenként 10.500 Ft/éj). Amikor mi itt voltunk, nem is Velencében volt a szállásunk, hanem Jesolóban, itt már kevesebb, mint feleannyiért (4200 Ft/fő/éj) is találhatsz hotelszobákat, apartmanokat. Busszal pedig kb. 1 óra alatt, 1700 Ft-ból el tudsz jutni innen Velencébe (segítség a rometorio.com nevű oldal).  Kattints ida velencei, ide pedig a jesolói szállástalálatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
Nézzétek meg a naplementét a Campaniléből (a Szent Márk téren, pár euró a belépőjegy). Igaz, hogy nagyon turistás, de szerintem a gondolázás is kihagyhatatlan program - de érdemes összefogni másokkal, és megosztani a gondolát, úgy nem kell ott hagynotok egy kisebb vagyont, és fejenként akár 15€-ból megússzátok (egyébként egy gondolázás 90-100 €-nál kezdődik...). Mi hatan ültünk a csónakban.


Milánó, Dóm


9. Milánó

Miért?
A divat és a művészet szerelmeseinek mindenképpen ajánlom, csajos kiruccanáshoz, de egy romantikus úthoz is tökéletes. Én az egyik legjobb barátnőmmel jártam itt néhány hete, úgyhogy még nagyon friss az élmény - a bejegyzést ide kattintva olvashatjátok.

Hogyan?
Repülővel a leggyorsabb, és megkockáztatom: így is a legolcsóbb. A fapados járatokra sokszor már 6-8 ezer forintért meg tudod venni a retúrjegyet. (Mi 8.000-ért vettük).

Útiköltség:
A hosszú hétvégén (ahogy az várható volt) már jóval drágábbak a jegyek: nagyjából 25.000 Ft-ért tudtok most venni fejenként (nézegessétek a skyscannert, hátha változnak még az árak, és indulás előtti napokban olcsón kiszórják a maradék helyeket). Ha nem ragaszkodtok ehhez a hétvégéhez, november-decemberben már fejenként 7-10 ezer forinttól tudtok venni retúr repjegyet Budapestről.

Szállás: 
Milánó sem a legolcsóbb, ami a szállást illeti, de Bookingon vannak szállások 2 főre már kb. 15.000 Ft/szoba/éjtől (tehát fejenként 7500 Ft/éj). A legtöbb szoba ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Kattints ide a találatokhoz!

Amit ne hagyj ki:
Ha szép az idő, piknikezz egyet a Parco Sempionében, és természetesen az olasz fagyikat sem szabad kihagyni. Ha több napot töltötök itt, akkor mindenképp utazzatok el a Comói-tóhoz, vagy a Lago Maggiore tóhoz - a Trenord járataira kb. 10€-ért tudtok retúrjegyet venni (vigyázzatok, nehogy összekeverjétek a Trenitaliával, mert az már jóval drágább).


Amszterdam

10. Amszterdam

Miért?
Ez a mesés város mindenki számára tartogat valamit, de főleg a girbegurba házak, az apró részletek, és a sajtok megszállottjainak ajánlom... na meg persze, ha szeretnél benézni egy coffeeshopba. De Amszterdam annyival több ennél! A legkedvesebb városom az egész világon. Alig várom, hogy visszatérjek ide. (Addig is az Amszterdamos blogbejegyzéseket itt érhetitek el.)

Hogyan?
Mi autóval vágtunk neki, négyen voltunk, és így meg is érte - de soha többet :D Nagyon fárasztó. Ha csak ketten vagytok, amúgy is jobban megéri repülni.

Útiköltség:
Autóval ha négyen vagytok, kb. 20.000 Ft-tal számoljatok (ebben benne van a magyar és osztrák autópályamatrica ára is - Németországban és Hollandiában nem kell autópályadíjat fizetni). A repjegyet októberi dátumokra már nem igazán ússzátok meg 40.000 Ft alatt, de novemberben például már 30.000-ért is tudtok retúrjegyet venni. Eindhovenbe is olcsón el tudtok repülni például Debrecenből. Esetenként akár 6-8 ezer forintért is le tudtok csapni a retúrjegyre, Eindhovenből pedig 40€, azaz kb. 12.000 Ft a retúr vonatjegy Amszterdamig (kb. másfél órás az út). Flixbusszal kb. 110 €-ból tudtok Amszterdamig utazni Budapestről, és onnan vissza - de Bécsben át kell szállni, és nagyjából két teljes napot elvesz az utazás, úgyhogy ezt annyira nem ajánlom, főleg mivel ennyi pénzért már repjegyet is tudtok venni.

Szállás: 
Nem lesz olcsó, előre szólok... Megéri Amszterdam környéki kisebb városokban nézelődni inkább (mi is pl. Haarlemben szálltunk meg), vagy kompromisszumot kötni, és hálótermes hostelt választani. Én ez utóbbira még mindig nem tudtam rávenni magam, talán majd egyszer... Az amszterdami szobaárak két főre egy éjszakára akár 40.00 Ft-ba is kerülhetnek a hosszú hétvégére (máskor némileg olcsóbb, de akkor sem igazán jöttök ki 15.000 Ft/fő/éj ár alatt... Kész rablás, tudom). Ide kattintva böngészhettek köztük, itt pedig a haarlemi szállásokat találjátok meg, melyek már jóval olcsóbbak (de még itt is minimum 8-10 ezer Ft egy éjszaka).

Amit ne hagyj ki:
Menjetek be egy (vagy több) sajtboltba! Isteni finom, és nagyon különleges sajtokat kósolhattok - van például kókuszos és trüffeles is. Fedezzétek fel a piacokat - például a Waterlooplein bolhapiacát, a lebegő virágpiacot (Bloemenmarkt), vagy az Albert Cuypmarkt standjait. A stroopwafelt (olyan, mint az ostya és a gofri ragacsos, édes, karácsonyízű keveréke), mindenképpen kóstoljátok meg, rá fogtok függni :DKoppenhága

(a kép nem saját; forrás itt)
10 + 1. Malmö és Koppenhága

Miért?
Mi most ide utazunk hosszú hétvégézni, már nagyon várom! Mindig is vonzottak a skandináv országok. Bevallom, Malmö annyira nem, Koppenhága viszont már a fejemben motoszkál évek óta. Akkor miért Malmö? Azért, mert a Wizz fapados járataival pofátlanul olcsón el lehet jutni ide, Malmőtől pedig kb. fél órányira van Koppenhága vonattal (csak viszonyításképpen: Budapestre nem vonatozom el annyiból, mint amennyiből Svédországba elrepülök Debrecenből). Tisztában kell lenni viszont azzal, hogy a pár ezer forintos repjegynek komoly ára van: landolás után egy mekis menüért fogsz ennyit fizetni. Tehát bár olcsón el lehet utazni ide, érdemes időben szállást foglalni (mert azok is rohadt drágák, kb. mint Amszterdamban), illetve olyan helyet nézni, ahol van a szálláson kisebb, közös konyha, és tudsz pl. szendvicset vagy kávét csinálni magadnak. Akárhogy is: már nagyon várom ezt a hosszú hétvégét! Hónap végén jelentkezek az élménybeszámolóval! Vagy gyertek ti is, és találkozzunk kint :D

Hogyan?
Fapados repülőjáratokkal, mindenképpen. Máshogy nem valószínű, hogy elindulnék :D

Útiköltség:
Mi Debrecenből 6500 Ft-ért vettünk retúr repjegyet még áprilisban. Most a hosszú hétvégére Budapestről 33.000 Ft-tól, Debrecenből 15.000 Ft-tól kezdődnek a retúr repjegyárak, de más, pl. novemberi/decemberi dátumokon ki lehet fogni 10.000 Ft alatti jegyeket is.

Szállás: 
A szállás már nagyságrendekkel drágább az útiköltségnél. Nekünk 3 éjszakára 66.000 Ft lesz a szállás, azaz fejenként kb. 11.000 Ft-ba kerül egy éjszaka. Ehhez az árhoz közös fürdőszoba jár (viszont ezt már teszteltem Milánóban, nem zavar különösebben, ráadásul a skandináv hostelek marha tiszták és rendezettek). Pozitívum viszont, hogy itt is lesz kis konyhánk, mikróval, hűtővel, mindennel, így a reggelin/vacsin tudunk valamennyire spórolni szerencsére. Most bezzeg olcsóbban is mutat szállásokat a booking, de már nem foglalom át :D Az árak 9300 Ft/fő/éjtől kezdődnek, itt nézegethettek szállásokat.Még egyszer leszögezném a végén: ezek csak az én javaslataim és keresgéléseim. Couchsurfinggel, vagy esetenként airbnb-vel elképzelhető, hogy ennél olcsóbb szállásokat is találtok, a repülőjegyek ára pedig napról napra változik. Akárhogy is: izgalmas keresgélést, szervezkedést és utazást kívánok mindenkinek :)


Ti milyen hosszú hétvégés városokkal bővítenétek még a listát?
Hová utaztok legközelebb?


Olvastad már?

2 hozzászólás

  1. Teljesen jogos, amit írsz, én diák vagyok, szóval csak nyáron van szabadidőm, pénzem viszont sosincs. Azt viszont imádom, ha a barátommal akár csak 1-2 napra kiugrunk egy környező városba körülnézni. Az a tapasztalatom, hogy a fontosabb dolgokat bele lehet zsúfolni ennyi időbe, lehet nagyokat sétálni a városban és jókat enni. Nekem ez már nyaralás :D
    Ilyen citybreak-szerűen voltunk már Karlovy Varyban, Bécsben, Pozsonyban, a következő cél Drezda. Éljenek a hétvégés utak :)

    VálaszTörlés
  2. Memperkenalkan, Ace Maxs Obat Kanker Payudara alami berbahan dasar 100% Herbal. Mengobati kanker payudara stadium awal hingga stadium khasiat ace maxs akhir dengan efektif dan aman tanpa operasi, tanpa kemoterapi, tanpa radiasi Dunia Pom Mini dan tanpa menimbulkan efek samping yang membahayakan. Cara Order Ace Maxs Kualitasnya terjamin, sudah terdaftar Legalitas Ace Maxs di BPOM RI dan DEPKES RI. Simak kandungan lengkap dan keunggulannya berikut ini! Ace Maxs

    VálaszTörlés

Flickr Images