DIY | 18 karácsonyi ajándékötlet, amit te is elkészíthetsz

Idén sem maradhatott ki a karácsonyi DIY ötletbörze. Szokás szerint van köztük néhány olyan, amelyet már láthattatok a blogon, viszont...


Idén sem maradhatott ki a karácsonyi DIY ötletbörze. Szokás szerint van köztük néhány olyan, amelyet már láthattatok a blogon, viszont sok teljesen új tipp is került a csomagba. Remélem, mind megtaláljátok köztük a tökéletes saját készítésű ajándékot :)


Kötött párna
Imádom a kötött holmikat, nemcsak öltözködés, hanem a lakásdekoráció terén is. Egy-egy kötött díszpárnával nem lehet melléfogni szerintem. Tudom, vannak, akik egy este alatt simán megkötnek egy ilyen párnahuzatot, de ha olyna ügyetlenek vagytok, mint én, és nem tanultatok meg kötni, akkor egy régi, sosem használt pulóvert is átalakíthatunk. Egy ötlet: nézzétek ki, hogy van-e a közeletekben olyan turi, ahol hét vége felé 200-300 forintért lehet vásárolni egy-egy ruhadarabot (Debrecenben pont van ilyen, a Böszörményi úton), és olyankor menjetek el átalakítandó darabokra vadászni. Azokról a ruhákról beszélek, melyek jó minőségűek ugyan, de senki nem veszi meg őket, mert pl. a könyökén van egy lyuk, vagy túlságosan nagy/kicsi méret. Ki mondta, hogy feltétlenül ruhaként kell őket újrahasznosítani? Egy alapos mosás után készülhet belőlük párnahuzat, edényfogó, terítő, amit csak szeretnénk...


Falidísz képekből
Szerintem egy saját fotókból, közös emlékekből álló ajándékkal sosem lehet mellélőni. Mondom ezt úgy, mint a fotózás megszállottja, de talán nektek is tetszeni fog ez az ajándékötlet, ami bármilyen stílusú lakásban megállja a helyét :) Nem is kell hozzá olyan sok minden: egy hurkapálca (esetleg fehér akrilfesték), fehér cérna, fekete és fehér kartonpapír, 9 négyzet alakúra vágott fotó kinyomtatva, cellux és stiftes papírragasztó. A fehér kartonból 9, a képeknél valamivel szélesebb négyzetet vágunk ki, a feketéből pedig 3 darab háromszöget. A háromszögeket fehér filccel vagy festékkel akár mintázhatjuk is, a fehér négyzetekre pedig papírragasztóval felragasztjuk a képeket. A hurkapálcát akrilfestékkel fehérre színezhetjük, majd felülre készítünk egy akasztót vastagabb cérnából. A cérnából ezután három egyforma hosszúságú darabot vágunk, s celluxszal rögzítjük rájuk a képeket, alulra pedig a fekete háromszögeket. Mindegyiket a hurkapálcára kötjük, és kész is a falidísz.


Mécsestartók saját fotókkal
Ha már a fotós ajándékoknál tartunk, mit szóltok néhány képpel - akár saját Instagram fotóval - felturbózott mécsestartóhoz? Az elkészítésükről itt olvashattatok bővebben, de mécsestartó helyett akár gyertyát is önthettek a poharakba - ehhez segítséget itt találtok.
 

Teaválogatás 
Ha unalmasnak vagy fantáziátlannak találod a bolti teaválogatásokat, amik ezrével jönnek le a futószalagról ugyanolyan csomagolásban - elkészítheted a sajátodat! Ehhez mindössze egy régi, kiürült fémdobozra (pl. dán kekszes dobozra), két tetszőleges színű akrilfesték spray-re, kevés öntapadós papírra és esetleg kartonpapírra van szükséged. A fémdobozt először alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, ha van. Lefújjuk a dobozt az első, nekünk tetsző színnel. Ha az első színréteg megszáradt, egy nekünk tetsző sablont (én ezt a teáskanna sablont választottam) átrajzolunk az öntapadós papírra, kivágjuk a negatívját, majd a doboz tetejére ragasztjuk. Ezután lefújjuk a mintát a második színnel, majd hagyjuk száradni. Ha szükséges, ismételjük meg a festést, s várjuk ki a száradási időt ismét (kb. 30-60 perc). Ezután óvatosan távolítsuk el az öntapadós sablont. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a minta! A soboz belsejét kibélelhetjük filccel, vagy bármilyen más anyaggal, de akár üresen is hagyhatjuk. Kartonpapírból vághatunk két, a doboz átmérőjével megegyező hosszúságú, a doboz belsejével egymagas csíkot. Pontosan a közepüknél vágjuk őket be, illesszük egymásba, és tegyük a doboz belsejébe. Így négy részre osztottuk a teásdobozt, már csak a megajándékozott kedvenc teafiltereivel kell feltöltenünk :) Nem muszáj persze a teánál maradni: ugyanilyen módszerrel készíthetünk édesség- vagy akár sminkválogatást is, természetesen cserélgetve a doboz tetején lévő sablont. 


It's moon o'clock
Szuper ajándék lehet egy egyedi falióra is. Ehhez fából készült óralapot vehetünk bármelyik hobbyboltban, kb. 400-500 Ft-ért, de akár egy kerek parafa edényalátétet is használhatunk, a lényeg, hogy vágjunk egy kis lyukat a közepén, amin keresztül majd összeilleszthetjük az óraszerkezetet. Utóbbit szintén hobbyboltokban tudjátok beszerezni, az ára 800 Ft körül mozog. Az óralapra akármilyen képet, akár közös fotót is nyomtathattok, de én holdas változatban készítettem, mert illik a nappalinkba, és szerintem eléggé különleges. A választott képet kinyomtatjuk, körberajzoljuk rajta az óralapot, majd kivágjuk, és egy erősebb papírragasztóval az óralap elejére ragasztjuk. Ezután nincs más dolgunk, mint összerakni az óraszerkezetet, elemet tenni bele, és kész is az egyedi ajándék.


Süti - recepttel!
Mivel ajándékozzuk meg azokat karácsonykor, akik nem tartoznak a legközelebbi barátaink és családtagjaink közé, viszont napi kapcsolatban vagyunk velük? Mondjuk a legkedvesebb kollégánkat, vagy a szomszéd nénit, aki meglocsolja a virágainkat, ha egy hétre elutazunk? Maradhatunk a szokásos üveg bor / bonbon valamelyikénél, de akár házi süteménnyel is kedveskedhetünk nekik. Még egyedibb lesz az ajándék, ha készítünk egy személyre szabott süteményes tálcát, amin a receptet is feltüntetjük. Ehhez a tálcát/tányért lefestjük fehérre (opcionális, nyilván, ha eleve fehér, akkor nem kell), és fekete alkoholos filccel ráírjuk a receptet, egy kedves üdvözletet, majd matt fényű lakkal fixáljuk az egészet (festékboltokban kapható, kb. 400 Ft). Ha bizonytalanok vagyunk, és félünk, hogy elrontjuk az írást, szöveg- vagy képszerkesztő segítségével is megírhatjuk a receptet, s nyomtatás után lamináltassuk be az oldalt, majd vágjuk megfelelő méretűre. Még egyedibb, ha kézzel írott változattal teszünk így. 


Szerencsét hozó gyöngyfa
Évekkel ezelőtt nagy sláger volt az apró ásványokból álló, szerencsét hozó fácska - azt hiszem mindenkinek volt ilyen otthon. Hasonlót készíthetünk apró gyöngyök felhasználásával is. Mindössze három dolog kell hozzá: vékony drót, egy kis csomag színes gyöngy (én lilát használtam, de akármilyet választhatunk), és egy laposabb kő. A képen látható fácska alapjául szolgáló követ Viktor találta Montenegróban, a tengerparton - biztosan nálatok is van otthon egy-két szebb kavics, amit nyaralásról hoztatok magatokkal! Most érdemes lehet őket előkeresni. A fácska elkészítése nem igényel nagy kézügyességet, türelmet viszont annál inkább. Maga a fa egy 35-40 centis drótszál és 5 szem gyöngyöcske kettőséből álló alapelemre épül, ebből kell minél többet gyártani. A gyöngyöket egyszerűen felfűzzük a drótszálra, azt középen kissé meghajtjuk, s a gyöngyök alatt eltekerjük a drótot, a képen látható módon. Ha már sok ilyen ágacskát készítettünk, akkor elkezdjük őket összetekerni: nagyjából 8 szál alkot majd egy nagyobb ágat, és nyolc nagyobb ág a teljes fát. Ha elkészültünk a fával, alul néhány gyökeret sodrunk neki a drótszálakból; ezekkel rögzítjük majd a kőre.


Felnőtt színező
Emlékszem, amikor először megjelentek a könyvesboltokban a felnőtt színezők, azt gondoltam, te jó ég, de szeretnék egyet - viszont biztos, hogy nem fogok érte ennyit fizetni. Hónapokig vágytam egyre, de mindig lebeszéltem magam róla, mondván, hogy nem ér meg három-négyezret, hogy egy lapra színezgessek. Anyukám idén a névnapomon meglepett egy felnőtt színezővel - de ő maga készítette el! A neten rengeteg jó minőségű, A4-es méretben is kitűnően működő képet találhatunk már. Ezeket kinyomtatva, és összefűzve vagy éppen összespirálozva egy igazán egyedi felnőtt színezőt alkothatunk. Nekem ez a kép a személyes kedvencem, imádtam színezni! :) Néhány további képet is belinkelek ide, ha kedvet kaptatok egy saját színező összeállításához: mandala #1 #2 #3 virágok #1 #2 #3 erdő #1 #2 róka #1 #2 elefánt #1 #2 páva #1 #2 nőalak/tündér #1 #2 #3 


Wellness csomag
Állíts össze egy wellness csomagot az anyukádnak, tesódnak, vagy a legjobb barátnődnek - és csempéssz bele néhány saját kezűleg készített dolgot is! A képen látható csatos üvegeket a Pepcóban vásároltam, ha jól emlékszem, 325 Ft volt darabja. A fekete címkéket innen tölthetitek le.

  • Levendulás fürdősó: mindössze 3 hozzávaló kell hozzá, de már korábban is láthattátok a blogon, hogy hogyan készül. Szárított levendulavirág, pár csepp levendulás illóolaj, és patikában néhány száz forintért kapható keserűsó keveréke. Az eredmény: nyugtató levendulás fürdő, ami még az ízületekre is jótékony hatással van.
  • Rózsás-cukros bőrradír: ahogy a fürdősóhoz, ehhez is csupán három hozzávaló szükséges - durva szemű kristálycukor, 50 ml babaolaj és egy szép rózsa szirmai. Fontos! Olyan rózsát válasszunk, ami biztosan nem érintkezett vegyszerrel! Körülbelül 10 dkg cukrot tegyünk a turmixgépbe a rózsaszirmokkal és a babolajjal, és mixeljük egyneműre. Ha idegenkedtek a rózsaszirmos megoldástól, itt láthattok egy citromos verziót. Az ilyen házi bőrradírokat érdemes közvetlenül ajándékozás előtt pár nappal elkészíteni, mert csak néhány hétig őrzik meg megfelelő minőségüket.
  • Fürdőbombák: életemben először készítettem fürdőbombákat, és bár kicsit szerencsétlenkedtem, és többször kellett összegyúrnom és formáznom, hogy ne törjenek össze, végül szuperül sikerültek. Ezt a receptet használtam.
  • Illatgyertya: készen is vásárolhatod (és akár a címkét is lecserélheted rajta), de akár te magad is elkészítheted egy kiürült befőttes üvegbe, vagy gyertyás pohárba. Én egy F&F gyertyára ragasztottam a címkét.
  • Még néhány apróság, amivel kiegészítheted a wellness csomagot: csoki egyedi csomagolásban (lásd eggyel lentebb), szép fürdőpamacs, szappanrózsák, néhány körömlakk... :)


Csokiválogatás
Ha nincs más ötletünk, vagy csak szeretnénk a fő ajándék mellé egy kis kísérőajándékkal kedveskedni, válasszuk ki a szeretteink kedvenc csokoládéit, és nyomtassunk rájuk új borítót, kedves idézetekkel. Egyáltalán nem nagy költség, viszont percek alatt egyedivé tehetünk velük bármilyen csokit. A számokra kattintva elérhetitek azokat a képeket, amiket én használtam: #1, #2, #3, #4.


Baileys házilag
Ha ti is szeretitek a Baileys krémlikőrt, és ajándékba is szívesen adnátok, akkor otthon is elkészíthetitek! Én ezt a receptet használtam, isteni, bár valamit elronthattam, mert a tetején lévő hab nagyon nehezen ült le. Az üveg a Pepcóból van, 360 Ft-ba került. Akár címkét is nyomtathattok az elejére - például ezt.


Vicces borosüvegek
Ha nem kedvelitek a krémlikőrt, ajándékozhattok egy finom üveg bort is. Ezt (feltéve, ha nem valami méregdrága különlegességről beszélünk, aminek vétek összefirkálni a címkéjét) könnyen egyedivé tehetitek valamilyen kedves, vagy vicces, humoros felirattal. Az üvegről távolítsátok el a címkét és egyenletesen fújjátok le fekete matt festékspray-vel - de akár ecsettel is lefesthetitek. (Persze, ha eleve fekete az üveg, akkor semmi dolgunk vele). Ezután fehér vagy pasztellszínű festékkel, szabad kézzel vagy sablon segítségével fessétek rá a feliratot. Én az "I cook with wine, sometimes I even add it to the food" mellett maradtam, és egy barátnőmet lepem meg vele - igaz, nem várok vele karácsonyig, és mellékelek egy forralt bor fűszerkeveréket is :)


Naptár saját fotókkal
Tinikoromban nagy divat volt a párunknak karácsonyra nyálas kis romantikus naptárt készíttetni (természetesen elég drágán) a fényképésznél, vagy valamilyen nyomtató/fénymásoló üzletben. Akkor nem adtunk Viktorral egymásnak ilyet, viszont most készítettem egyet - igaz, nem ajándékba, hanem egyszerűen csak az előszobába. Nagyon pénztárcabarát ajándék válhat viszont belőle, nem kell hozzá ugyanis már, csak egy alapszintű képszerkesztő, 12 darab A4-es papírlap és egy ugyanekkora képkeret (a Pepcóban pár száz forintért beszerezhető). Ha beírjátok a keresőbe, hogy 2017 january calendar, és így tovább, a többi hónap nevével, jó eséllyel egy szép, minimalista verzióra is rá fogtok bukkanni előbb-utóbb. Ha letöltögettétek a hónapokat, akkor képszerkesztőben választhattok hozzájuk egy szép feliratot (én maradtam az angol nyelvűnél, nem sznobizmus, csak egyszerűen szebbnek találtam a feliratokat), és illesszetek be fölé egy számotokra kedves fotót. Mondanom sem kell, a miénk tele van utazásos fotókkal :) Bónusz tipp: vegyetek a naptár mellé egy fekete táblafilcet (kb. 300 Ft), és ha már behelyeztétek a képkeretbe az aktuális hónapot, a keret üvegfelületére írkálhattok is - a táblafilcet ugyanis egyszerűen, egy pici ruhadarabbal vagy szivaccsal szárazon is le lehet róla törölni.


Kaktusz asztali díszek
Igaz, ezeket a pici kaktuszokat magamnak készítettem, mert imádom őket (és sajnos az élő növényeket néhány hónap alatt mindig sikerül kivégeznem), de szerintem ajándékba is jók. Ha nektek is megtetszett ez az ötlet, akkor kattintsatok ide a részletes leírásért!Pöttymintás poháralátét, mécsestartó vagy fadoboz
Év elején nagyon rákaptam a pöttyfestés technikájára, ami amellett, hogy nagyon könnyen megtanulható, hihetetlenül látványos is tud lenni (bár igényel egy jó adag türelmet, az tény). Jó hír, hogy szinte bármi bepöttyözhető - például a hobbyboltokban kapható fa dísztárgyak is könnyen egyedivé tehetők így. Kulcstartó, levéltartó, poháralátét vagy ékszeres ládika? Mindegy melyiket választod, olvasd el ezt a bejegyzést, és te is rákapsz majd a pöttyözésre :)


Márványos ékszertartó tálkák
Egy újabb ajándékötlet, nagy kedvencemmel, a levegőre száradó modellezőmasszával: márványos ékszertartó tálkák! Egy-két szép ékszerrel kiegészítve tökéletes csajos ajándék! Az elkészítésről itt olvashattok részletesen. 


Körömlakkal festett bögrekészlet
Szó szerint öt perces ajándék, látványos, és pénztárcabarát egyben! A képen látható bögréket a Pepcóban vásároltam, 290 Ft-ért darabját, így egy egész készletet is készíthettek belőlük, nagyon olcsón. Ezen kívül már csak pár csepp, erőteljesebb színű körömlakkra van szükség. Az elkészítésről, fázisfotókkal kiegészítve, ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben.


Egyedi póló/pulcsi
A basic darabokat könnyen egyedivé tudjátok tenni. Ehhez nincs szükség másra, mint kevés filcanyagra és cérnára, vagy textilfilcre (kb. 500-800 Ft). Amint látjátok, én a pulcsira halvány szívecskéket vágtam ki filcből. Felvarrtam a felsőre őket, majd átlós mintával díszítettem, egyszerű öltésekkel. Szerintem látványos és aranyos - ráadásul bármilyen mintát készíthettek így. A második fotón látható póló az én kis utazóspólóm, ez volt rajtam idén, amikor Amszterdamba és Montenegróba indultunk :) Picit macerásabb munka, de megéri. Először egy A4-es papírra rajzoltam sablont, kivágtam a negatívját, majd ennek a segítségével festettem a mintát a pólóra. Száradás után egyszer át kell vasalni, ezután rögzül a festék a pólóban, és biztonságosan lehet mosni - akár mosógépben is. 


Remélem, sikerült pár ötletet adnom nektek!
Ti készültök idén DIY ajándékokkal? :)


Olvastad már?

0 hozzászólás

Flickr Images