DIY | Karácsonyfadíszek

Idén sem telhetnek el úgy az ünnepek, hogy ne legyen a karácsonyfámon néhány saját kezűleg készített dísz, főleg mivel most először ve...


Idén sem telhetnek el úgy az ünnepek, hogy ne legyen a karácsonyfámon néhány saját kezűleg készített dísz, főleg mivel most először vettünk Viktorral közös fát: egy nagyon szép, picike ezüstfenyőt. A mai bejegyzésben egy egyszerű, akár 10 perc alatt megvalósítható ötletet is mutatok nektek, de azoknak, akikben túlteng az alkotókedv, néhány időigényesebb, hímzett karácsonyfadíszt is tudok ajánlani :)Gyémántok dekorgumiból

Ehhez a karácsonyfadíszhez mindössze három dolog kell: ezüst színű, csillámos dekorgumi (hobbyboltokban kapható, kb. 300 Ft/lap), ezüst cérna és egy éles sniccer. Na és persze kedvünk szerint kiválasztott sablonok - én például ezeket használtam. Drágakövek helyett természetesen bármilyen más karácsonyi formát használhatunk, akár a sütikiszúró formákat is igénybe vehetjük, és készíthetünk csillogó karácsonyfát, csengőt vagy hópelyhet is. A kivágott sablont, vagy a sütiszaggató formát körberajzoljuk a dekorgumi hátoldalán, és sniccer, vagy hegyes végű olló segítségével kivágjuk a mintát. Cérnát fűzünk mindbe, és mehetnek is a díszek a fára! :)


Piros orrú rénszarvas

Kicsit időigényesebb a következő karácsonyfadíszeknek az elkészítése, de ne ijedjetek meg, ha nem tudtok varrni (én sem tudok, csak alapszinten "öltögetni"), ugyanis különösebb technikai tudást nem igényel egyik sem. A rénszarvashoz sötét- és világosbarna filcre; piros, sötét- és világosbarna hímzőcérnára; egy piros gombra; vattapamacsra és egy sablonra van szükség - ezt letölthetitek innen.

Az alsó képen lépésről lépésre láthatjátok a rénszarvas elkészítésének módját. A sablon mentén először kivágunk a világosabb filcből két fejet, majd a sötétebből két agancsot. A 2. képen látható módon öltünk a szarvasnak két pici szemet, és az orrként funkcionáló kis piros gombot is felvarrjuk rá. Ezután az agancsokat a két fej közé helyezzük, és elkezdjük összevarrni a szarvast. Amikor nagyjából teljesen körbeértünk a díszen, vattapamaccsal tömködjük ki (5. kép), majd teljesen összevarrjuk, és egy akasztót is hagyunk a végére. 


Kis kesztyű

A most bemutatott hímzett díszek közül talán ezt a legegyszerűbb elkészíteni: mindössze piros és fehér filcre, ugyanilyen színű hímzőfonalakra és egy vattapamacsra van szükség. Az innen letölthető sablon alapján kétszer kivágjuk a kesztyű alapját, a prémet, és a kis szívecskét. Az alábbi képen látható módon a piros részre rávarrjuk a fehér elemeket, majd a két oldalt összevarrjuk, vattapamaccsal kitömjük, és a végén hagyunk neki egy kis akasztót.


Hamis mézeskalács szív

Imádom, ha mézeskalács díszek is vannak a karácsonyfán - bár tény, hogy a szaloncukorhoz hasonlóan néhány nap alatt rejtélyes módon el szoktak tűnni a fáról... Senki nem fogja azonban megdézsmálni ezt a filcből készült mézeskalács szívet :D Sötétbarna, fehér és zöld filcanyag, valamint fehér, zöld és piros hímzőfonal kell hozzá (a szükséges sablont innen tölthetitek le). Először a barna szívekhez fehér fonallal hozzávarrjuk a "cukormázat", majd a két apró, zöld levélkét. Ezután piros fonallal hímezzük a bogyókat, majd elkezdjük összevarrni a díszt. Amikor már csak egy kis lyuk van a szélén, kitömjük vattakoronggal, bevarrjuk, és a tetején hagyunk/varrunk neki egy akasztót is.Nektek hogy tetszenek? :)

Olvastad már?

5 hozzászólás

 1. Az ezüst dekorgumis megoldás nekem is eszemben volt (még tavalyról maradt is alapanyag), de még nem jöttem rá, milyen mintával nézne ki jól. A rénszarvas és 'mézeskalács' szív meg nagyon édes *-* Egyébként nekünk is idén lesz az első közös karácsonyunk/első közös fánk, úgyhogy olyan izgatott vagyok :3

  VálaszTörlés
 2. Nagyon ötletesek! De ha megengeded, lenne két apró megjegyzésem. Ezek inkább filc díszek, nem hímzettek. A mézeskalács szívecske (ami amúgy a kedvencem, nagyon jó lett!) az angol nyelvterületeken közkedvelt karácsonyi pudingot imitálja.

  VálaszTörlés
 3. Aranyosak. Nekünk minden biszbasz van a fán, az ötven éves dísztől kezdve a szalmáig, méhviasz figuráktól a saját készítésű cuccokig. Meghozza a hangulatot a készülődés :) Varrni nem fogok, de amiket a gyerekek alkotnak, mindig feltetszem a fára, akárhogy néz ki.

  VálaszTörlés
 4. Nem semmi, hogy már megvan a fátok!! Bár tavaly nem volt szabim és már karácsony előtti hétvégén állt a fa. Most is azonnal díszítem, amint áll a talpban.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon tettszik a rénszarvasos dísz! :)

  VálaszTörlés

Flickr Images