5 apró tipp

Néha, amikor beleszimatolok a kora esti levegőbe, már a tél illatát érzem. Nem tudom elmagyarázni, miért, vagy hogyan - tudom, hogy a legk...

Néha, amikor beleszimatolok a kora esti levegőbe, már a tél illatát érzem. Nem tudom elmagyarázni, miért, vagy hogyan - tudom, hogy a legközelebbi hóesés valószínűleg csak néhány hónap múlva fog elérni minket, de esténként néha már érzem a hó hűvösségét és a karácsonyi vásárok fűszeres illatát. Talán erre az is rátesz egy lapáttal, hogy már október közepén elkezdték kidekorálni a bevásárlóközpontokat, és szinte minden boltban apró halmokban állnak a csokimikulások. Bár ezt én nagyon korainak tartom (jövőre talán már a szeptemberi iskolakezdéskor szaloncukrot fognak enni a gyerekek?), a szívem mélyén mégis örülök neki, mert enyhe karácsonymániában szenvedek. Így a mai apró tippek is szívet melengetően fűszeresek, otthonosak, karácsonyvárósak. 


17 éves korom óta nem nagyon telt el úgy napom, hogy ne ittam volna kávét. Valahogy úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokival: ha lenne kerek kávé, én azt is meginnám :D Az ízlésem változott az évek során, eleinte édesen ittam a kávét; majd hidegen, cukor nélkül és sok-sok tejjel, újabban pedig ismét elkezdtem rajongani az édes ízekért. Szeretem a különleges kávékat is, általában a Cafe Freiben szoktam kiélni a fura kávék iránti hóbortomat (a kedvencem a botswanai misszionárius kávé naranccsal), de akár otthon is készíthetünk egy finom, fűszeres, karácsonyízű változatot. Ehhez mindössze egy jól zárható üveg, kristálycukor és néhány finom fűszer kell. Én például a cukrot egy kevés vaníliás cukorral, fahéjjal és mézeskalácsfűszerrel kevertem össze. A kis üvegbe tettem még két rúd fahéjat, és pár szem szegfűszeget is - ezeket használat előtt majd ki kell venni, nehogy véletlenül a kávéban landoljanak. A cukornak 1-2 hétig állnia kell, hogy teljesen átvegye a fűszerek ízét, de megéri kivárni... 


Nemrég megosztottam veletek az új kedvenc kekszem receptjét, amit ebben a bejegyzésben találtok meg. Ha unjátok a hagyományos "kekszkiszúrósdit", bármilyen aprósüteményt különlegessé tehettek a következő technikával: a kinyújtott tésztára simítsatok rá egy enyhén belisztezett horgolt terítőt, majd a sodrófával óvatosan nyomjátok a tésztába a mintát. Ezután tetszőleges süteménykiszúró formával (vagy akár egy pohárral) szaggassátok ki a kekszeket. Nyugalom, a terítőnek nem lesz komoly baja, egy mosással kijönnek belőle a kis tésztamorzsák :)


Biztosan nálatok is van otthon egy-két giccses kis porcelánfigura. Régebben nagy kultuszuk volt ezeknek a dísztárgyaknak, de az utóbbi években mind elbújtak a szekrény mélyére. Új életre is kelthetjük ezeket az apróságokat: mindössze egy matt fehér/fekete, vagy bármilyen más színű akrilfesték spray-re van szükség, és máris letisztult külsőt kaphatnak. A kis szobrokat érdemes a szabad levegőn festeni, ugyanis a festékspray beltéri használata nem ajánlott. Körülbelül 20 cm-es távolságból fújjuk le a figurákat, majd hagyjuk őket száradni kb. 10-15 percig. Ha szükséges, felvihetünk egy második réteget is. 


Kávé, kávé, kávééé. Valamiért kávébabot eddig soha nem vettem, mindig őrölt kávét használunk otthon - aztán Nóri kolléganőm meglepett minket egy különleges kávéval (aminek sajnos az íze nem volt annyira jó, viszont a kávébabok illata valami isteni, és dekorációs célra tökéletesek). Egy porcelán tálkába szórtam egy kis maréknyi kávébabot, és mécsest ültettem a tetejére. Szép is, illatos is.


A szemetes zsákok és műanyag zacskók olyan kis csúnyák, hogy mindig a fiók mélyére dugom őket a konyhában, aztán persze hirtelen soha nincsenek kéznél, amikor szükségem lenne rájuk. Most kiürült papír zsebkendős dobozokba rejtettem őket - így azért mégiscsak szebb az összkép! :)


Nektek hogy tetszenek ezek a tippek? 
Próbáltátok már valamelyiket? :)

Olvastad már?

6 hozzászólás

  1. Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad őket! :)

      Törlés
  2. Nagyszerű tippek, mint általában, a kekszes tetszik a legjobban, milyen frappáns már :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Barbi, örülök, hogy így gondolod! :) A kekszes tipp amilyen egyszerű, annyira látványos végeredményhez vezet. Néhány hete a munkahelyemre is vittem be ezekből a csipkemintás kekszekből - nagy sikerük volt, percek alatt elfogytak :D

      Törlés
  3. Az ízesített cukrot mindenképp ki fogom próbálni, van is hozzá most minden otthon. :) Ez a keksz pedig fantasztikusan néz ki! Nagyon szeretem a tippjeidet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha kedveled a különleges, fűszeresebb ízű kávékat, akkor mindenképpen érdemes! :) Nagyon örülök, hogy hasznosnak találod ezeket az apró ötleteket!

      Törlés

Flickr Images