PANDAKEKSZ: RECEPT & FÁZISFOTÓK

Már többször is elkészítettem ezt a panda alakú sütit - nagyon szeretem, mert könnyű megformázni, hamar elkészül, de mégis különleges. Tök...

Már többször is elkészítettem ezt a panda alakú sütit - nagyon szeretem, mert könnyű megformázni, hamar elkészül, de mégis különleges. Tökéletes vasárnap délutáni elfoglaltság, nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is, és ha elég nagy adagot sütünk belőle, egész héten át kitart. Persze attól még, mert 1-2 hétig is eláll a keksz, semmi nem garantálja, hogy nem fog elfogyni már hétfő reggel az összes... :D


A recept talán egyikőtöknek sem lesz újdonság: a jól ismert kétszínű keksz (vagy más néven csigakeksz) receptjét használtam fel a pandasütihez. Kézzel összegyúrunk 50 dkg lisztet, 20 dkg puha, szobahőmérsékletű Rama margarint, 20 dkg kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, valamint két egész tojást. Az eredeti kekszhez meg kell felezni a nyers tésztát, de mivel most kevesebb sötét színűre van szükség, körülbelül 1:2 arányban választjuk szét. A kisebb golyóbishoz hozzágyúrunk egy púpos evőkanál cukrozatlan holland kakaóport, majd nekilátunk a pandák elkészítéséhez.


Az elkészítés menetéről csináltam fázisfotókat is - ha a kis képre kattintotok, akkor teljes méretben láthatjátok őket. Először a fehér tészta egy részéből (kb. egy harmadából) egy hosszúkás, kissé lapított hengert formálunk. Második lépésként a barna tésztából két hosszú, vékony rudacskát sodrunk, ezeket erősen, de óvatosan hozzányomkodjuk a fehér részhez - így készült el a pandamaci szeme. A két szem közé, nagyjából a szemekkel egyező méretű, de annál kicsit vastagabb rudacska került, a fehér tésztából. Ezután, negyedik lépésként az eddig elkészült formát beborítjuk  a megmaradt világos tésztával (először megfelelő hosszúságú hengert sodrunk belőle, majd egyszerűen kézzel kilapítjuk). Legvégül pedig a megmaradt kakaós tésztából két, a szemekkel egyforma méretű rudat készítünk, a pandamaci füleit. Nagyon fontos, hogy rendesen hozzáragadjanak a vaníliás tésztához, különben sütés közben szétválnak!

A tésztát néhány órán keresztül pihentetjük - lehet a hűtőszekrényben is -, majd fél centis szeletekre vágjuk. (Sajnos most a pihentetés nekem alig fél óra volt, ezért néhány helyen a macik szemei kissé elmosódtak - legközelebb nem fogok ennyire sietni! :D) Fontos, hogy nagyon éles kést használjunk a szeleteléshez, ügyelve arra, hogy a minta ne sérüljön. Ezután a kekszeket előmelegített sütőben világosra sütjük, durván 12 perc alatt. Persze ez változó lehet, attól is függ, hogy milyen vastagra vágjuk a kekszeket: van akinél 10 perc alatt, van akinél 15 perc alatt készül el, ezért érdemes néha rájuk nézni, és egy villa segítségével ellenőrizni őket. Amikor fel lehet fordítani őket, és az aljuk szép világosbarnára sült, már tökéletesek, még akkor is, ha kissé puhának tűnnek. 




Nektek hogy tetszik ez a süti? El fogjátok készíteni? :)


Olvastad már?

4 hozzászólás

  1. De jó, ez nagyon tetszik, mindenképp meg fogom próbálni! Mindig olyan ötletes dolgokról írsz a blogon, nagyon inspiráló :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jól néz ki, mindenképpen ki kell próbálnom majd. :)

    VálaszTörlés
  3. de cuki ez a pandás süti! :)

    VálaszTörlés
  4. Kipróbáltam :) azt hiszem, a gyerekeim kedvence lesz - egy darabig legalábbis! :) Köszi!

    VálaszTörlés

Flickr Images