Cukkinis-fetás falatkák

Igaz, már lassan két hete annak, hogy hazaértünk Kefaloniáról, de a lelkem mélyén még maradt egy csipetnyi görög hangulat, így egy egyszer...

Igaz, már lassan két hete annak, hogy hazaértünk Kefaloniáról, de a lelkem mélyén még maradt egy csipetnyi görög hangulat, így egy egyszerűen elkészíthető, önkényes módon görög lapcsánkának keresztelt cukkinifalatka receptjét osztom meg ma veletek. Persze nem lesz olyan ropogós az állaga, mint az igazi lapcsánkának - én valamiért erre nem számítottam, pedig sejthettem volna, hogy a cukkini nem úgy fog viselkedni, mint a krumpli. Mindenesetre nagyon finomak lettek ezek a fűszeres, feta sajttal megbolondított kis falatkák: még Viktor is befalt belőlük jó párat, pedig a cukkini nem éppen a szíve csücske. 


+ hozzávalók: 2 cukkini, 1 nagyobb vöröshagyma, kapor (ízlés szerint 1-2 evőkanálnyi), 15 dkg feta sajt, 10 dkg liszt, 2 tojás, só, bors, olaj a sütéshez.

+ a mártogatóshoz: egy nagy doboz natúr joghurt, friss kapor, egy kiskanál fokhagymakrém (de használhatunk akár tzatziki fűszerkeveréket is).


A cukkinit lereszeljük, megsózzuk (de vigyázzunk, mert a feta sajt is elég sós lesz!), fél órát állni hagyjuk. Ezután leöntjük róla az összegyűlt vizet, majd addig nyomkodjuk kézzel, amíg a felesleges levet teljesen ki nem préseljük belőle. Papírtörlővel is nyomkodhatjuk - ez kicsit maszatos feladat és unalmasnak tűnhet, de fontos, hogy addig nyomkodjuk, amíg már nem ereszt levet, különben túl híg lesz a massza.

Az apróra vágott hagymát pici olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a cukkinihez, a fetával és a kaporral együtt. Ezután összekeverjük a lisztet és a tojást (nem fog szépen kinézni, de nyugodjunk meg, ilyen csúnyának kell lennie), majd hozzáadjuk a cukkinis keverékhez. Ízlés szerint borsozzuk, esetleg még sózzuk, de ahogy már említettem, a sajt is eléggé sós. A masszánk inkább salátára fog hasonlítani, de a liszt és a tojás megfelelően összetartja sütés közben, és szépek lesznek a falatkák :) Evőkanállal kicsi halmokat teszünk forró olajba, picit szétlapítjuk őket, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Eközben összekeverjük a mártogatós hozzávalóit, és forrón tálaljuk a cukkinis-fetás falatkákat. Ideális csemege az esti filmnézés mellé! 





Ti szeretitek a cukkinit? :)





Olvastad már?

2 hozzászólás

Flickr Images