Tengerpartos túrótorta (recepttel)

Pár napja facebookon már láthattátok ezt a tengerpartos túrótortát, és mivel úgy vettem észre, hogy a rossz képminőség ellenére tetszett...

Pár napja facebookon már láthattátok ezt a tengerpartos túrótortát, és mivel úgy vettem észre, hogy a rossz képminőség ellenére tetszett Nektek, ebben a bejegyzésben részletesen leírom az elkészítés menetét. Egyébként mire ezt olvassátok, már valószínűleg a buszon ülünk Viktorral, mivel ma indultunk Sartira :) Igyekszem a következő egy hétben is aktív lenni instagramon, de néhány előre megírt DIY-bejegyzéssel is készültem :)



Hozzávalók
  • a piskótához: 2 tojás (különválasztva a fehérje és a sárgája), 2-2 evőkanál cukor és liszt
  • a krémhez: 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 1 citrom, 1 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési zselatin, 2 dl Hulala tejszín, víz
  • a díszítéshez: 1 csomag Dr. Oetker expressz tortazselé (főzés nélkül készíthető), folyékony kék ételszínezék, víz, darált háztartási keksz, ízlés szerint marcipán/fondantmassza (vagy kagyló alakú csokik, stb.)
Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a tortát, a díszítés sem igényel különösebb kézügyességet! Igazából csak a hűtés, dermesztés miatt időigényes. Először 2 tojásból piskótát sütünk, majd miután a csatos tortaformát elmostuk, a forma alját kivesszük, és a tortatálcára helyezzük a "tortagyűrűt". Ebbe tesszük a kihűlt piskótalapot, a tetejére jön a krém.

Ehhez a könnyű, citromos túrókrémhez először a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük 3 evőkanál meleg vízzel, majd hozzáadjuk a túrót, a citrom lereszelt héját, egy evőkanál citromlevet, valamint a tejfölt. Egy külön edényben egy evőkanál zselatint és 1 dl hideg vizet összemelegítünk. Nem kell forrnia, viszont a zselatinnak jól fel kell oldódnia a vízben (ne látszódjanak a kis szemcsék) - ez néhány perc alatt megvan. A még meleg zselatint a túrókrémhez adjuk, vigyázva, hogy folyamatosan csurgassuk-kevergessük, nehogy a zselatin a viszonylag hideg túrókrémtől hamar megdermedjen, és darabossá váljon (egyszer már jártam így, nem kellemes!) Legvégül a kemény habbá vert Hulalát adjuk a krémhez, óvatosan beleforgatjuk fakanállal. Eléggé híg lesz, nem kell megijedni, a zselatintól majd szépen megdermed. Ráöntjük a tortaformában lévő piskótalapra, és egy éjszakát dermesztjük a hűtőben. Ezt a tortát tehát célszerű a fogyasztás előtt legalább 24 órával elkészíteni. 

A díszítést akkor készítjük el, ha a torta teljesen megdermedt. Az expressz tortazselét a csomag hátulján lévő leírás alapján könnyen elkészíthetjük: mindössze elvegyítjük 2,5 dl forró vízzel, és kézi habverővel néhány percig kevergetjük. Ekkor adjuk hozzá a kék ételfestéket, elég pár csepp belőle. Ezután a zselét rácsorgatjuk a torta tetejére (a tortaformából még nem vesszük ki!). Nem kell túl vastagon befednie. A tortát visszatesszük a hűtőbe, de néha rákukkantunk, és amikor a zselé elkezd dermedni, késsel hullámos mintákat karcolunk bele. Ha megdermedt a zselé is, egy kést óvatosan körbehúzunk a torta széle mentén, hogy elváljon a tortaformától, majd kicsatoljuk, és óvatosan leemeljük róla. Ezután díszíthetjük is a tortát: darált kekszből készül a sziget (én sajnos zsemlemorzsából csináltam, mert későn jöttem rá, hogy keksz nincsen otthon), ebbe beleszúrhatunk egy kis koktélnapernyőt. A kagylókat, tengeri csillagokat mi magunk is megformázhatjuk (ITT egy videóban megmutattam már Nektek, hogyan készülnek), de ha nincs rá időnk, üresen is hagyhatjuk a szigetet, vagy kagyló alakú csokikkal is díszíthetjük :) 




Nektek hogy tetszik? :)



Olvastad már?

12 hozzászólás

  1. Nagyon kreatív, jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Betti, örülök, hogy tetszik! :))

      Törlés
  2. Hát, van türelmed! :D
    Nagyon jól néz ki, én is örülnék egy ilyennek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez a tortához pedig nem is kellett olyan sok türelem, mint némelyik eddigihez :D Örülök, hogy tetszik Neked! :)

      Törlés
  3. Ez állati jó!!Nagyon kreatív vagy! Minden elismerésem a tied! Mikor nyitsz már egy cukrászdát?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon kedves vagy!! :) A legnagyobb álmaim között szerepel egy saját cukrászda, talán egyszer megvalósul! :) Remélem!

      Törlés
  4. hűűűűhaaaa!!! Szívesen megkóstolgatnám! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a citromos, "hűs nyári ízeket", akkor biztosan ízlene is! :D

      Törlés
  5. Nagyon tetszik, óriási ötlet!!!

    VálaszTörlés

Flickr Images