Velencei karnevál és egy nap Padovában - élménybeszámoló

Már említettem korábban, hogy nyár végén megnyertünk Viktorral egy nyereményjátékot, melyet a Debrecen Plaza és a Mozaik Utazási Irod...

Már említettem korábban, hogy nyár végén megnyertünk Viktorral egy nyereményjátékot, melyet a Debrecen Plaza és a Mozaik Utazási Iroda szervezett, a nyereményünk pedig egy utalvány volt, melyet belföldi vagy külföldi utazásra lehetett felhasználni. Az utószezoni nyaralás szóba sem jöhetett, mivel nekem éppen kezdődött az első egyetemi évem. Gondolkoztunk kicsit, és végül a egy velencei hosszú hétvége mellett döntöttünk - pontosabban első nap Padovában voltunk, a második napon pedig belevetettük magunkat a karneváli forgatagba. Erről írok most egy kis élménybeszámolót nektek! :)Az első napot Padovában töltöttük, ahol szintén karneváli hangulat uralkodott. Nagyon hangulatos kis városka, szívesen eltöltöttem volna itt több időt is :)


Igazi velencei idill: tenger, gondolák és harangtorony. Ez a látvány fogadott minket, amikor reggel megérkeztünk Velencébe (Punta Sabbioniból, hajóval). Az időjárással hatalmas szerencsénk volt, igaz, hogy kimondottan hűvös volt, viszont délelőtt előbújt a nap, és szinte egész nap sütött. Érdemes volt melegen öltözni, és azért az esernyő is elfért a táskámban - az ördög nem alszik!


A Sóhajok hídja előtt hatalmas tömeg volt, de azért nagy nehezen sikerült lefényképeznem. Az elnevezése abból ered, hogy az elítélteket ezen keresztül vezették át a Dózse-palotából a börtönbe, és amikor kinéztek a vízre, hatalmasakat sóhajtoztak, mert tudták, hogy akkor látják utoljára. Állítólag ha a Sóhajok hídja alatt gondolázunk, az alatta elcsattant csók azt jelenti, hogy a szerelem örökké fog tartani. Mi is gondoláztunk, sajnos nem a Sóhajok hídja, hanem a Rialto-híd alatt - de reméljük, az is szerencsét fog hozni :)


Az első képen a Campanile látható, amely egy hatalmas harangtorony, Velence legmagasabb épülete. Remek kilátás nyílik belőle a városra, a tengerre és az Alpokra. A második a Dózse-palota gyönyörű épületét ábrázolja - ide sajnos nem volt időnk bemenni, pedig át lehet kelni a Sóhajok hídján is.


Ez csak egy a rengeteg kis "bódé" közül a Szent Márk téren - ezen kívül még rengeteg ilyen várja a turistákat, valamint aprócska boltok a keskeny kis utcákon. Estére már szinte elviselhetetlen a tömeg, és bevallom kicsit be is sokalltam már attól, hogy az emberek annyira sodortak minket magukkal, hogy egyszerűen nem tudtunk bemenni az egyik boltba, vagy éppen kijutni a másikból. Tehát ha vásárolni akarunk, akkor inkább délelőtt és kora délután tegyük meg, este már csak a Szent Márk téren juthatunk némi levegőhöz. Az árusok nagyon készségesek, szívesen rábeszélnek az emberre egy álarcot 20 euróért a Szent Márk téren - ugyanezt az álarcot 7 euróért is megkapjuk, ha egy kicsit bolyongunk a zegzugos utcákon.


A Szent Márk Bazilika, és a Dózse-palota épülete. Kicsit összezsúfolódnak Velence legfontosabb és legszebb épületei. Az egész várost egyfajta zsúfoltság és szűkösség jellemzi, de éppen ebben van a bája. Szerintem az egyik legszebb európai város. Igaz, nem mondhatom hogy olyan nagy utazó lennék, rengeteg város van, ahol még nem jártam, de azok közül, amelyeket meglátogattam, Velence mindenképpen a Top 3-ban van. 


Igazság szerint nem ilyennek képzeltem a karnevált. Mivel eddigi karneváli élményeim a debreceni virágkarneválra korlátozódnak, ezt is egy felvonulásnak képzeltem el - kellemesen csalódtam! Az álarcosok már reggel a Szent Márk téren mászkálnak, és hagyják, hogy a turisták fényképezzék őket, valamint közös képeket is csinálhatunk velük. Ezen kívül összefuthatunk velük a kis utcákon, boltokban, éttermekben, sőt még kávézókban is üldögélnek. A kedves álarcos nő, aki mellettem van a képen, a kisgyerekeknek gyöngysorokat adott, miután a szüleik lefényképezték őket együtt. Egyébként sokan a pici gyerekeiket beöltöztették nyuszinak, pókembernek, hercegnőnek.. Mondanom sem kell, iszonyatosan édesek voltak! :)


A karneváli álarcokat eredetileg a halottak arcára rakták, ezért én kicsit félelmetesnek találom őket, viszont nagyon érdekesek is egyben. Az embereknek csak a szeme látszik, és valahogy nekem mindig a Belphégor, a Louvre fantomja című film jut eszembe róla, amikor Sophie Marceau felvette az egyiptomi maszkot. Mindenesetre a ruhák nagyon gyönyörűek.


A maskarások nagyon komolyan veszik a karnevált, rengeteg pár is volt a forgatagban, akik összeöltöztek. Ezen kívül néhány modern és meghökkentő jelmezes is volt a forgatagban: találkoztunk Jack Sparrow-val, Bob Marley-val (kicsit kövérebb kiadásban), a négy Teletubby-val, valamint az angol királynővel is, aki elég érdekes gesztusokat produkált! :D


Édességeket nem vettünk, mert szemtelenül drágán adták őket, de a kirakatból jó volt csodálni a különböző csokoládékat és csemegéket. Egyébként szégyen vagy nem, az olasz konyha nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, de lehet csak azért, mert egyáltalán nem ilyen fűszerezéshez vagyok szokva. A szállodában három fogásos olasz vacsorát kaptunk. Érdekes, hogy az olaszok általában két másodikat esznek, először egy tésztaételt, utána valamilyen húsételt körettel (ami általában zöldség). Desszertnek valamilyen tejszínes mascarponés pohárkrémet kaptunk - na az viszont valami isteni volt. Ezen kívül ami nem tetszett az éttermekben, az, hogy a kisebb (és pénztárcabarát) helyeken nem volt mosdó - vagy csak szuperül titkolták a turisták előtt. A nyilvános vécék egyszerűen felderíthetetlenek voltak, és rengeteget kellett gyalogolni mire egyet megtaláltunk, szóval aki Velencében jár, ne igyon sok vizet városnézés közben! :)


Viktor a Szent Márk téren :) Valamint egy a rengeteg kis csatorna közül. 


Gondolázni úgy éri meg, ha hatan vagyunk, ugyanis egy fél órás gondolázás 80-90 euróba kerül. Ha a pároddal akarod kettesben élvezni az élményt, akkor bizony mélyen a zsebetekbe kell nyúlni, ezért társulni kell valakikhez - mi is így tettük, szerencsére hetvenen indultunk Debrecenből busszal, így volt társaságunk. 15 euróból így megúsztuk fejenként az egészet. A gondolázás egyébként kihagyhatatlan, és felejthetetlen élmény, szóval ha Velencében jártok, semmiképpen se hagyjátok ki!


A gondolás nagyon kedves a turistákkal (legalábbis a miénk az volt), énekelt is nekünk, valamint kitűnően beszélt angolul, és számos érdekességet mesélt az épületekről, amelyek mellett elhaladtunk. Láttuk többek között azokat az épületeket, ahol a Casino Royal és Az utazó című filmeket forgatták. Az első képen a bal oldalon látható rózsaszín épületben élt Casanova! Az épületek első szintjét nem lakják az emberek, nyilvánvaló okok miatt. 


A gondolás szívesen készít fényképeket mindenkiről, miközben ügyesen manőverez a gondolával. Ő ajánlotta fel, hogy lefotóz minket, és először kicsit vonakodva adtam oda a fényképezőgépemet, félve, hogy vagy a gép esik bele a vízbe, vagy mi. De alaptalan volt az aggodalmam! :)


Nemcsak Velencében, hanem Padovában is rengeteg virág és zöld növény volt minden kis erkélyen. Velencében nyilván ezzel ellensúlyozzák azt is, hogy a városban nem igazán vannak fák, bokrok és zöld területek. Vannak falatnyi kis erkélyek, amelyeket telezsúfolnak növényekkel, a kis éttermek ablakaiban is virágok díszelegnek. Igazán hangulatos látvány. 


Érdemes felmenni a Campanile tetejére is. Ide lifttel lehet feljutni, 8 euróba kerül, viszont nem tessékelnek le erőszakkal a tetejéről, nyugodtan körbe lehet járni és fényképezni. Olyan szerencsénk volt, hogy éppen láttuk a naplementét Velence legmagasabb pontjáról. Varázslatos volt.


Hogy tetszenek a képek? Ti jártatok már Velencében, a karneválon, vagy más időszakban?
Terveztek a jövőben Velencébe utazni? :)

Olvastad már?

11 hozzászólás

 1. Gyönyörű képek, irigykedve nézem, mert egyszer mindenképp szeretnék a karnevál idején eljutni oda. Már egyszer, nyáron jártam Velencében, de szívesen visszamennék, csodaszép hely :) Persze a gondolázást mi sem hagyhattuk ki, annyira imádni valóak ezek a gondolás pasik is, örök élmény marad!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszenek a képek :) Korábban már én is jártam Velencében, 3 éve tavasszal, de akkor csak egy délelőttöt töltöttünk el ebben a gyönyörű városban. Akkor kihagytam a gondolázást, most viszont bepótoltam a mulasztást! Igazad van, nagyon aranyosak a gondolások :D

   Törlés
 2. Nagyon jók a képek! Én is úgy elmennék most Velencébe... :) Köszi a beszámolót!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy tetszenek a képek! :)

   Törlés
 3. Nagyon szép képek, én imádom Velencét! Egyszer már jártam ott, igaz, nem a Karnevál idején, de nagyon szeretnék a párommal is eljutni! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, nemcsak Párizs a szerelmesek városa, hanem Velence is! :) Remélem hamarosan sikerül kettesben is elutaznotok ide! :) örök élmény, az biztos!

   Törlés
 4. IGEN,Igen,igen :) Még tavaly azt írtad nálam, hogy szeretnél eljutni az idei karneválra! Örülök,hogy ez sikerült;) Ugye én már kétszer jártam Velencében, egyszer 2008 nyarán a családommal, másodszor pedig osztálykiránduláson a karneválon. Szerintem felejthetetlen élmény!! Imádom Velencét valami nagyon megfogott abban a 'lagúnákkal körülvett ékszerdoboz'-ban. A kaja az tényleg más ízesítésű, nagyon favorizálják a kakukkfüvet és az oregánót. Mi volt, hogy két tésztaételt kaptunk a Rómás utazásunk során a szállodában. Viszont a fincsi sütiért irigyellek, mert én egész héten azt vártam, hogy egy eredeti tiramisut raknak elém, de sajnos nem jött be.
  Velence ❤❤❤

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van, tényleg felejthetetlen! :) ❤ Én is most voltam másodjára, de remélem, nem utoljára! Viszont legközelebb szeretnék több napot is eltölteni ebben a gyönyörű városban, hogy szépen, kényelmesen felfedezhessem minden apró kis zugát. Sajnos most "csak" délelőtt tíztől este hétig volt rá időnk, és nem ritkán rohanni kellett, hogy mindent "kipipálhassunk", amit ki akartunk próbálni, vagy éppen meg akartunk venni :)

   Törlés
 5. Bizonyára nagyon szép emlék lesz, főleg, hogy a pároddal tudtál elmenni.
  Látom szép idő volt, nagyok klasszak a képek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahogy mondod, biztosan örök emlék marad :) Az időjárással tényleg nagyon nagy szerencsénk volt, szombat este érkeztünk haza, és vasárnap már esett is a hó Velencében, és nagyon hidegre fordult az idő! Éppen megúsztuk :)

   Törlés
 6. Én anyukámmal jártam ott két éve, de azóta is szerelmes vagyok a városba. :) Alapvetően szerintem a Harry Potter miatt szerettem bele ezekbe a zegzugos, miniatűr, ódon hangulatú utcácskákba (az Abszol úúút :D), és Velencében mindez abszolút visszaköszönt. Oda és vissza vagyok és voltam az összes házacskáért meg a monumentális épületekért, magával ragadó hangulata van az egésznek. Remélem egyszer eljutok oda a párommal is, vele is biztos felejthetetlen élmény lesz bejárni ezt a kis "ékszerdobozt". :))

  VálaszTörlés

Flickr Images